Politik

Koks i Dansk Folkeparti - næstformand brugte forbudt n-ord

DF måtte i 2013 indskærpe, at betegnelsen "neger" ikke var en del af partiets ordforråd. I dag brugte partiets næstformand n-ordet.

Ordet ”neger” er ikke en del af ordforrådet i Dansk Folkeparti.

Det lod partisekretær og hovedbestyrelsesmedlem, Poul Lindholm Nielsen, indskærpe i 2013, da partiets viceborgmester på Bornholm lidt for kækt opfordrede Folketinget til at bidrage økonomisk til øens årlige Folkemøde i stedet for at lade pengene gå til ”negerne”.

Men indskærpelsen har tilsyneladende ikke givet genlyd i partiets ledelse. I hvert fald benyttede Dansk Folkepartis Søren Espersen samme betegnelse, da han tirsdag eftermiddag forsvarede sig mod en kritik af DF-kampagnen ”Vores Danmark – der er så meget vi skal passe på”, der har givet anledning til en række modkampagner med et noget mere spraglet og multietnisk blikfang.

- Selv er jeg farveblind, så jeg aner ikke, hvad farve de har. Sådan tænker vi ikke. Vi kunne da sagtens have sat en neger ind, og hvad så, var svaret fra Søren Espersen tirsdag eftermiddag.

Særlige omstændigheder

En opringning til Dansk Folkepartis Poul Lindholm Nielsen afslører, at intet - tilsyneladende - har ændret sig siden 2013.

Du understregede i 2013, at ”neger” ikke er en betegnelse, som I bruger i Dansk Folkeparti. Forholder det sig stadig sådan?

- Ja, der er ingen grund til at bruge den betegnelse, selvom det ikke er forbudt, siger Poul Lindholm Nielsen til TV 2.

Men i dag har partiets egen næstformand brugt betegnelsen igen. Burde han ikke vide det?

- Jeg kan ikke huske, hvad sagen drejede sig om i 2013, men jeg kan huske, at der var nogle særlige forhold, der gjorde sig gældende dengang, som gjorde, at vi dengang sagde, at der ikke var grund til at bruge netop den betegnelse.

Men du sagde dengang, at neger ikke er en betegnelse, som i bruger i Dansk Folkeparti. Hvorfor er det anderledes i dag?

- De to sager kan ikke sammenlignes, og jeg vil ikke kommentere sagen yderligere, forklarer Poul Lindholm Nielsen.

Hvorfor var der en særlig grund til at indskærpe reglerne for Bornholms viceborgmester dengang, men ikke for Søren Espersen.

- Jeg har ikke flere kommentarer, så du må tale med Søren Espersen.

I 2013 tog du en snak med Torben Rønne-Nielsen, hvorefter viceborgmesteren fortrød sin formulering. Vil du gøre det samme med Søren Espersen?

- Nej, det vil jeg ikke.