EU-præsident: Måske umuligt at nå parallelaftale om Europol

Tusk forsikrer, at selv om en dansk parallelaftale ikke er på toppen af listen, er den blandt prioriteterne.

Det er med en klar advarsel i bagagen, at EU-præsident Donald Tusk mødes med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) under et besøg i Danmark og senere Grønland.

Det bliver ikke bare svært for Danmark at opnå en parallelaftale om Europol med EU, det bliver "måske umuligt", lyder det tirsdag på et pressemøde i Statsministeriet.

- Den Europæiske Union vil foretrække at holde Danmark så tæt på sin kerne som muligt. Samtidig må vi også respektere udfaldet af folkeafstemningen samt de politiske og juridiske begrænsninger, siger Donald Tusk.

- Så det bliver ikke let, måske umuligt.

Andre lande vil gerne have Danmark med

Det er EU-Kommissionen, som står for forhandlingerne med Danmark om en parallelaftale om Europol, PNR-registret og Eurojust.

PNR er den systematiske indsamling af data om passagerer, som rejser med fly ind og ud af EU, mens Eurojust er et samarbejde mellem de europæiske anklagemyndigheder.

Det er dog også i andre landes interesse, at Danmark går med i en aftale om det fælleseuropæiske politisamarbejde, så derfor er det stadig en prioritet på EU's dagsorden.

- Hvad er mere vigtigt i denne tid end samarbejde mellem medlemslandene om antiterror, siger Tusk.

- Det er derfor, at jeg kan forsikre, at en dansk parallelaftale måske ikke er på toppen af listen, men den er blandt vores prioriteter.

Løkke: Det er måske muligt

EU er udfordret af blandt andet flygtninge- og migrantstrømmen, den britiske EU-afstemning og flygtningeaftalen med Tyrkiet.

Det udvidede Europol træder i kraft 1. maj næste år, men parterne er tidligere blevet enige om at forsøge at få en aftale på plads inden udgangen af 2016.

Statsministeren vender dog argumentet på hovedet.

- At det måske er umuligt, er i min ordbog det samme som, at det måske er muligt. Danmark og Europa har en fælles interesse i at bekæmpe terrorisme. Det kan betyde, at vi finder en løsning trods alt.

- Men kommissionen har travlt med blandt andet flygtningekrisen, og vi skal have en løsning i løbet af sommeren eller i det tidlige efterår for at være sikre på, at Danmark kan forblive i Europol, siger Lars Løkke Rasmussen.