Politik

Alternativet kræver respekt fra Socialdemokraterne

Alternativet svarer nu igen, efter Socialdemokraternes Henrik Sass Larsen har kaldt partiet for et bluffnummer.

Alternativet er et "bluffnummer" og et parti, der er omgivet af en "zen-agtig feel good-kultur", hvor uendelige gruppediskussioner blokerer for politisk fremdrift.

Så hård har kritikken af Folketingets nyeste parti været fra den garvede socialdemokratiske gruppeformand, Henrik Sass Larsen, i Jyllands-Posten og Ekstra Bladet.

Og kritikken er ikke gået henover hovedet på medlemmerne af Alternativet, tværtimod, og derfor er der brug for at klinke skårene mellem liste A og Å, hvis de to partier skal kunne samarbejde fremover, lyder det fra Alternativets politiske ordfører, Rasmus Nordqvist.

Genopbyg respekt og tillid

- Det er klar, at når man kommer med så voldsomme udtalelser, som der faldt i det interview, så skal der genopbygges noget tillid og noget respekt for, at man kan samarbejde politisk, forklarer han til TV 2 og tilføjer:

- Det er helt naturligt, at når man kommer til at tale grimt om hinanden, jamen så skal man reparere på det.

Alternativet kan gå hen og blive afgørende for Mette Frederiksens (S) muligheder for at realisere drømmen om at blive landets næste statsminister, og derfor har flere kommentatorer peget på, at Socialdemokraterne skal træde varsomt med kritikken af partiet.

Vil ikke pege på Mette F.

Selvom Alternativets formand, Uffe Elbæk, ikke kan forestille sig at pege på en borgerlig som statsminister, så afviser han samtidig at svare klart på, om hans parti vil bakke op om Mette Frederiksen på posten.

Det afhænger helt af forudsætningerne for et nyt samarbejde, siger han til Jyllands-Posten.

Også Rasmus Nordqvist afviser, at partiet allerede nu har lagt sig fast på en statsministerkandidat. 

Det politiske projekt er vigtigt

- Vi peger ikke på personer, vi snakker om et politisk projekt lige nu. Vi er ikke en gang et år inde i en valgperiode, det, vi synes, er vigtigt, det er at finde et fælles politisk projekt og arbejde ud fra det. Det handler altså ikke om personer, det handler om politik det her, siger han.

Spørger man ind til, hvilke politiske prioriteringer en ny regering skal arbejde for, før Alternativet kan bakke op, vil den politiske ordfører ikke komme med et konkret svar. Alternativet forventer ikke, at alle andre partier er enige i dets egne prioriteringer, men har et basalt politisk kompas, forklarer Rasmus Nordqvist.

- Det helt grundlæggende er, at vi skal arbejde med en tredobbelt bundlinje, som vi gør i politik. Der skal være balance økonomisk, men også miljømæssigt og socialt. Og der ser vi desværre lige nu nogle kraftige nedskæringer på klimaindsatsen, energiindsatsen, omstillingen til vedvarende energi. Det kan vi ikke være med til, uddyber han.