Politik

Sløjfning af vindmølleparker: Forsyningsselskabs arbejde kan gå tabt

Hofor har brugt tre år og op mod 20 millioner på tilbud på kystnære havmøller, som regeringen nu vil droppe.

Hovedstadsområdets Forsyningsselskab Hofor er med i et af tre konsortier, der skal byde på de kystnære havvindmølleparker, som regeringen nu gerne vil droppe.

Horfors vindchef Jesper Pedersen er meget overrasket over regeringens udmelding, som han hørte om første gang fredag morgen. Forude ligger tre års arbejde med projektet og en regning på op mod 20 millioner kroner.

- Det er mindre end to uger siden, at de endelige betingelser for de kystnære statsudbud blev sendt ud, og vi har arbejdet med det her projekt i flere år med internationale samarbejdspartnere og leverandører, siger Jesper Pedersen.

Flere års forberedelser

Hofor er kommunalt ejet og Danmarks største forsyningsselskab. Selskabet er gået sammen med tyske WDP i et konsortium, som er prækvalificeret til at byde ind på det statslige udbud, der blev besluttet i et bredt politisk energiforlig fra 2012.

To andre konsortier arbejder også på tilbud - European Energy og Vattenfall Vindkraft.

Selv om Hofor har lagt tid og kræfter i projektet, var der altså ingen garanti for, at det kommunale selskab i sidste ende løb med udbuddet.

- Når man går ind i en udbudsproces er der selvfølgelig en mulighed for at vinde og en risiko for at tabe. Men vi føler os overbevist om, at vi kan stille et konkurrencedygtigt tilbud, siger Jesper Pedersen.

Krydser fingre for projektet

Han håber, at de andre partier i energiforliget vil stå fast på, at de kystnære havvindmøller skal blive til noget.

- Men hvis det utænkelige skulle ske, at de kystnære møller droppes, så får vi selvfølgelig et tab, og så skal vi samtidig finde andre veje til at realisere målsætningen om at gøre København til en klimavenlig hovedstad, siger Jesper Pedersen.

Hvis Hofors konsortium vinder udbuddet på de 350 MW havmøller, vil en god del af målsætningen for vindenergi i Københavns klimaplan blive opfyldt, siger han.

Regeringens plan om at droppe de kystnære havmøller skal være med til at finansiere afskaffelse af PSO-afgiften.