Regeringen vil droppe kystnære vindmøller

Forslaget kommer, fordi regeringen vil afskaffe energiafgiften PSO, og en opstilling af de kystnære vindmøller vil gøre den øvelse dyrere.

TV 2 erfarer, at regeringen pĂĄ et pressemøde klokken 10 i Erhvervs- og Vækstministeriet foreslĂĄr at sløjfe en del af energiforliget og droppe opstillingen af kystnære vindmøller. 

Forslaget kommer, fordi regeringen vil afskaffe energiafgiften PSO, og en opstilling af de kystnære vindmøller vil gøre den øvelse dyrere. Regeringen foreslĂĄr ogsĂĄ, at man skærer en række grønne tilskudsordninger væk.

Alene den del af planen, der handler om at droppe de kystnære vindmøller, vil frem mod 2035 spare staten for 8 milliarder kroner.

PSO-afgiften

  • PSO-afgiften (Public Service Obligations-afgiften) blev indført 1998 som en ekstra afgift pĂĄ elregningen i forbindelse med en aftale om liberalisering af energimarkederne.
  • Indtægterne fra afgiften bliver givet som et statsligt tilskud til danske producenter af vedvarende energi.
  • De vedvarende energiproducenter sĂĄsom sol- og vindenergi modtager derfor et statsligt tilskud, der finansieres igennem PSO-afgiften.
  • PSO'ens størrelse afhænger af prisen pĂĄ el. NĂĄr elprisen falder 2 øre, stiger afgiften 1 øre. NĂĄr elprisen stiger 2 øre, falder PSO'en 1 øre.

Var planlagt til at stĂĄ fem steder

De kystnære vindmøller var planlagt til at blive opstillet fem steder, som blev udpeget af energiforligskredsen i 2012. Oprindeligt blev seks omrĂĄder udpeget, men forligskredsen bag Energiaftalen fra 2012 trak tidligere i ĂĄr Sejerø Bugt fra udbuddet, efter miljøundersøgelser viste, at det ikke kunne udelukkes, at sortænderne i omrĂĄdet vil lide skade.

Se pĂĄ kortet nedenfor, hvor de fem vindmølleparker skulle have stĂĄet.

Her vil regeringen droppe kystnære vindmøller

PSO stĂĄr for Public Service Obligations - offentlige serviceforpligtigelser. Folketinget indførte PSO som en tarif pĂĄ elregningen i forbindelse med en aftale om liberalisering af energimarkederne i 1998. PSO-midlerne skulle dække udgifter til nye energiteknologier, der endnu ikke er i stand til at klare sig pĂĄ rene markedsvilkĂĄr.