Politik

Minister dropper kystvindmøller, men afviser kritik: - Vi løber ikke fra nogen aftale

- Vi appellerer til, at Folketingets partier nu tager et ansvar, siger minister. Regeringen vil droppe opsætningen af kystnære havvindmøller.

Regeringen lægger nu op til at droppe markante elementer i det energiforlig, som et flertal af Folketingets partier blev enige om i 2012.

Alligevel mener energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) ikke, at regeringen løber fra den aftale, som Venstre var med til at indgå i sidste valgperiode.

- Vi løber ikke fra nogen aftale. Når man indgår en aftale, uanset hvor det er, så er det både en aftale, der handler om nogle elementer - man gerne vil sætte i gang for eksempel havvindmøller. Men der er også en økonomi, der følger med. Og når man kigger på økonomien, så må man bare konstatere, at økonomien i aftalen er skredet. Og derfor appellerer vi også til, at Folketingets partier nu tager et ansvar. At de partier, der står bag energiaftalen, nu tager et ansvar for at vi får rettet økonomien op, siger Lilleholt på et pressemøde fredag formiddag.

Her annoncerede regeringen blandt andet, at man ønsker at droppe opsætningen af en række kystnære vindmøller og at man samtidig vil skrotte en række tilskudsordninger, der har til formål at fremme den grønne omstilling.

Radikale er målløse

Kritikken fra partierne i rød blok har været særdeles hård, siden TV 2 fredag morgen kunne løfte sløret for regeringens planer.

- Jeg er rent ud sagt målløs, har det blandt andet lydt fra Martin Lidegaard (R), der var klima- og energiminister i SRSF-regeringen.

Sådan vil regeringen finde pengene

Med afskaffelsen af den grønne PSO-afgift vil der mangle knap 70 milliarder kroner over de næste ti år. Regeringen har fredag fremlagt sit bud på, hvordan ca. 10 milliarder kan findes:

* Drop planlagte opstillinger af kystnære havvindmøller.

* Sæt et loft for budprisen på havvindmølleparken Kriegers Flak.

* Reducer tilskudsordningen VE til proces, der yder anlægsstøtte til virksomheder, der omlægger til vedvarende energi.

* Resten af beløbet skal finansieres i efterårets finanslov. Regeringen vil ikke give noget bud på, hvor pengene konkret skal findes.

/Ritzau

- Vi mener ikke, at man skal slække på de grønne ambitioner, og man skal slet ikke ændre på ting, som allerede er besluttet i en forligskreds. Dansk erhvervsliv skal kunne regne med de aftaler, har det lydt fra Socialdemokraternes Benny Engelbrecht med henvisning til energiforliget fra 2012, som alle Folketingets partier på nær Liberal Alliance og Alternativet er en del af.

PSO-afgiften betales i dag over el-regningen af alle borgere og virksomheder. Pengene går til at finansiere projekter med vedvarende energi – eksempelvis vindmølleparker. Men grundet den måde PSO-ordningen er skruet sammen på, står statskassen ifølge regeringen til at få en kæmperegning.

- Der er en forudsætning, der er skredet. Det er økonomien. Der var en klar forventning, da vi indgik energiaftalen, at der ville være fire milliarder i samlet PSO-udgift i 2016. Den regning er nu på 8,3 milliarder kroner.

Dertil kommer, at EU-Kommissionen har vurderet, at afgiften er i strid med EU's regler, og derfor lægger regeringen altså op til at afskaffe den. Og dermed skal der spares penge på den grønne omstilling.

Skattestigning på vej?

Skrotningen af støtteordninger og vindmølle-projekter er imidlertid langt fra nok til at fylde det hul, som det vil efterlade i den danske statskasse, hvis PSO-afgiften droppes. Og derfor har der været spekuleret i, om regeringen samtidig vil foreslå skattestigninger. En idé som Konservative på forhånd har afvist at ville gå med til.

På pressemødet fredag ville erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen ikke svare på, om skattestigninger indgår i regeringens plan:

- Nu kommer vi ikke til at føre forhandlingerne for åbne kamerarer her i dag. Vi synes det er mest fair, at vi nu spiller ud med og peger på nogle områder, hvor vi kan gøre regningen mindre. Men vi kommer ikke med en endelig og færdig model i dag, sagde han.