Professor og forsvarschef enige: Der er åbenlyse fordele ved F-35

16x9
Forsvarschef Peter Bertram mener, det er ganske fornuftigt at købe 27 nye kampfly. Foto: Henning Bagger / Scanpix

Det er en fordel for Danmark, at vi vælger det samme kampfly som USA.

Valget af F-35 – også kaldet Joint Strike Fighter – som Danmarks nye kampfly er både det bedste og det billigste valg for det danske forsvar, lød det fra forsvarsminister Peter Christensen (V), da han sammen med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) præsenterede beslutningen på et pressemøde torsdag formiddag.

Og det er både forsvarschef Peter Bertram og professor i international politik ved Københavns Universitet Mikkel Vedby Rasmussen ganske enig med ham i.

- Jeg har stor respekt for folk, der har siddet og brugt fem år på at regne på noget. Så hvis de siger, det er det rigtige, så går jeg ud fra, at det er det, siger Mikkel Vedby Rasmussen til TV 2.

Billigst - men stadig pebret

Han hæfter sig ved, at regeringen har truffet det billigste valg.

- Det gør en forskel hvad flyene koster, når det skal holdes inden for budgettet. Forsvaret har et budget på cirka to milliarder kroner, og hvis man så skal bruge cirka halvanden af dem på kampfly, så kan man jo regne ud, at man ikke kan gå ud og købe så farligt meget mere ind, siger han.

Selv om F-35-flyene koster omkring 620 millioner kroner stykket - og således langt billigere end konkurrenten Eurofighter, der ville koste 900 millioner kroner hver - så vil investeringen dog stadig presse forsvarets budget, vurderer Mikkel Vedby Rasmussen.

- Så alle de ønsker, folk måtte have til missilforsvar, luftforsvar, fregatterne eller nye ting til hæren, skal de nok ikke regne med, at der bliver råd til, siger han.

Derfor er 27 et fornuftigt antal

Forsvarschef, general Peter Bertram, peger i en pressemeddelelse på, at Joint Strike Fighter er det fly, der har klaret sig bedst – og at det er en fordel at købe et fly, som også andre af vores allierede vil købe.

- Jeg er glad for, at regeringen nu har fremlagt dens beslutning. Jeg hæfter mig ved, at Joint Strike Fighter i de gennemførte analyser entydigt har klaret sig bedst. Derfor er det i mine øjne et godt og rigtigt valg. Joint Strike Fighter er fremtidens fly for mange af vores faste samarbejdspartnere, hvilket giver operative og logistiske fordele, siger han.

Han erklærer sig også enig i, at det netop skal være 27 fly. Selv om enhver forsvarschef selvfølgelig godt kunne ønske sig flere.

- Selvom flere fly af denne type – for eksempel 28 eller 30 - isoleret set ville give en stærkere kapacitet, så er det nødvendigt at anlægge en helhedsbetragtning. Vores økonomi er udfordret, og vi har derfor set på, hvor meget vi ved forskellige tiltag og med accept af nogle risici kunne reducere antallet af fly, og samtidig løfte de operative opgaver, siger han og fortsætter:

- Ud fra det hensyn bakker jeg op om at købe 27 fly. Antallet giver en god balance mellem Forsvarets samlede økonomi og evnen til at varetage de operative opgaver, siger Peter Bertram.