Politik

USA spænder ben for Jarlovs høring om kampfly

De to amerikanske producenter er blevet bedt om at blive væk fra høring om kampfly på fredag. Konservative, som stod bag høringen, ærgrer sig.

Den planlagte høring om kampfly i Folketinget, som Det Konservative Folkeparti har arrangeret på fredag, er onsdag blevet reduceret noget i omfang.

Den amerikanske regering, nærmere bestemt forsvarsministeriet Pentagon, som Danmark fører forhandlingerne om købet med, har meddelt de to amerikanske producenter af kampfly, Lockhead-Martin og Boeing, at de ikke kan deltage i en parlamentarisk høring i Danmark.

Det fortæller arrangøren af høringen, den konservative forsvarsordfører Rasmus Jarlov, på Facebook.

Han havde set frem til at bidrage til at skabe større gennemsigtighed i et af de største offentlige indkøb i årtier.

- Det er selvfølgelig lidt ærgerligt at få den besked med to dages varsel, når 150 mennesker har sat eftermiddagen af til at møde dem, og vi har brugt en del tid på at arrangere høringen. Men først og fremmest er det ærgerligt, at offentligheden ikke kan få lejlighed til at tale med producenterne og stille spørgsmål. Formålet med at invitere producenterne har været at sikre åbenhed og en åben debat om valget af fly, skriver Rasmus Jarlov.

Nogen konkret begrundelse er der ikke - andet end det er et følsomt tidspunkt for en høring. Den giver Rasmus Jarlov ikke meget for. 

- Det vidste man jo godt dengang man sagde, man ville deltage. Jeg undrer mig over det, siger han til TV 2. 

Ingen offentlighed

Det bliver i stedet kun kampflykontoret i Forsvarsministeriet, der får mulighed for at tale direkte med producenterne. Det bliver en ”filtreret information”, lyder kritikken fra Jarlov.

- Det giver ikke os folkevalgte og offentlighed lige så gode muligheder for at forstå dette indkøb til 30-90 milliarder skattekroner, og det ærgrer mig selvfølgelig, fordi jeg er stor tilhænger af åbenhed og gennemsigtighed, når vi skal forvalte skatteydernes penge og træffe store politiske beslutninger.

Overfor TV 2 uddyber han, at det også gør beslutningen lidt sværere.

- Det efterlader et indtryk af lukkethed, som er ærgerlig, for der bør ikke være lukkethed om en så stor og vigtig beslutning, siger Rasmus Jarlov. 

Tilbage er altså kun Airbus, der står bag det tredje bud på et nyt dansk kampfly, Eurofighter. Airbus har ifølge Rasmus Jarlov bekræftet deltagelsen i høringen.

SF: Regeringen må træde til

Hos SF er forsvarsordfører, Holger K. Nielsen, lige så uforstående. Han fortæller, at han ikke kan forstå bevæggrundene.

- Jeg kan forstå, at flyfabrikanterne gerne vil være med, men den amerikanske regering ikke vil. Hvis det er den amerikanske regering der står bag, så er det blot værre. Hvad er grunden til at vi ikke kan diskutere de her ting? Hvad er det, de ikke må sige? Det virker helt absurd, siger Holger K. Nielsen til TV 2.

Han er overbevist om, at offentligheden kommer til at gå glip af væsentlige oplysninger. Han kommer derfor med en opfordring:

- Jeg synes, den danske regering skulle tage hånd om det, og få foretaget en officiel konference, som regeringen kan stå ved. Det vil jeg gerne opfordre regeringen til, siger Holger K. Nielsen.