Politik

Støjberg besøgte 'sharia-zonen' på Nørrebro: To sigtet for at kalde hende nazist

Der er brug for at stille flere krav og for, at de unge får en uddannelse og et job i stedet for at hænge på gaderne, lød det fra ministeren.

Smadrede ruder, ting der bliver kastet ind ad døren og truende tilråb.  

Det hører til hverdagens orden for Birgitte Fischer, der driver værtshuset Mucki Bar på Thorsgade på Nørrebro i København. Baren har nu fået installeret metalgardiner for at skærme sig.

Tidligere onsdag stod hun frem i Radio 24syv, og onsdag eftermiddag fik hun besøg af udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), der havde ryddet en time i kalenderen for at få et indtryk af problemet.

Råbte 'nazist' efter Støjberg

Birgitte Fischer brugte anledningen til at kræve flere konkrete svar fra politikerne.

- Man roder lidt op i det, men går ikke i dybden med det. Og nu synes vi, det må være tid. Det er ikke kun os, men hele Thorsgade, der er generet af de unge, der opholder sig i området. Det kan godt være man jager dem lidt væk, men så opholder de sig andre steder, sagde hun.

Og lidt dramatik blev det også til under ministerens besøg. 

To kvinder gik forbi hende, da hun gav interview til TV 2 og råbte ifølge TV 2s udsendte på stedet ”nazist” efter hende.

Sigtet for tilråb

Inger Støjberg trådte ud af gruppen af pressefolk og gik et par skridt efter kvinderne og spurgte om de kaldte hende fascist, hvorefter kvinderne svarede ”nazist”.

Kvinderne fortsatte op ad gaden og rundt om hjørnet, hvorefter to betjente gik efter dem. En af betjentene satte i løb og stoppede kvinderne, hvorefter de blev bedt om at oplyse deres personnumre.

De blev ikke anholdt, men er ifølge Københavns Politi sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 121, som fastslår, at "den, der med hån, skældsord eller anden fornærmelig tiltale" overfuser eksempelvis en minister, risikerer bødestraf eller fængsel indtil seks måneder. 

De to kvinder blev derefter bortvist fra stedet, oplyser vagtchef ved Københavns Politi Lars Westerweel til TV 2. Han har ingen kommentarer til hvorvidt de er kendt af politiet i forvejen. 

Støjberg: Vi skal stille krav

Inger Støjberg lagde ikke skjul på, at der ikke er nogen snuptagsløsning i forhold til de truende unge på Nørrebro.

- De unge skal have sig en uddannelse og et arbejde, så de kan blive en del af det danske samfund. Det nytter ikke noget, at man bare hænger ud herude dagen lang, og det er det, jeg kan forstå, man gør. Man skal ikke genere en erhvervsdrivende. Det er simpelthen ikke rimeligt. Det handler om at tage bredere fat, og stille nogle ordentlige og rimelige krav, lød det fra Støjberg.

Onsdag har justitsminister Søren Pind bedt om en redegørelse fra Københavns Politi for at finde ud af problemets omfang.

Men det handler ikke kun om politiets indsats, lød det fra Støjberg.

- Man har i al for lang tid ikke turdet forlange noget af de her unge mennesker. Det bliver vi altså nødt til at få taget hånd om. Det handler om at komme i uddannelse og få nogle sunde interesser, lød det fra Inger Støjberg.

- I skal være glad for, her ikke er sharia

Ministeren harcelerede mod de unge, der ifølge ejeren af en anden nærliggende beværtning Café Heimdal bl.a. skulle have sagt, at Nørrebro hører under sharia.

- Det kan jeg garantere dem for, at det ikke er. Og det tror jeg, de skal være glade for, for i Danmark får man faktisk en fair rettergang modsat sharia-zoner, sagde hun.

Hun forklarede, at der er brug for at ”få dem gjort begribeligt hvad det er for et samfund, de lever i”.

Ejeren af Mucki Bar lagde ikke skjul på, at situationen har store konsekvenser for hende og de andre, der har en hverdag i området.

- Der er en grænse for hvor meget, du kan tåle. Vi er psykisk udsat for terror hver eneste dag. Nu kan vi snart ikke mere, og det kan jo ikke være rigtigt, sagde Birgitte Fischer.