Politik

Staten rådgiver Uber: - Vi stopper, hvis det bliver ulovligt

Der er intet galt med, at Udenrigsministeriet hjalp tjenesten Uber ind i Danmark, mener udenrigsministeren.

Statslige rådgivningscentre under Udenrigsministeriet har hjulpet den omstridte, amerikanske trafiktjeneste Uber med at etablere sig i Danmark. Det skete i 2014, hvor Invest in Denmark hjalp med rådgivning og hjælp. 

Blot to timer efter den omstridte kørselstjenestes ankomst til Danmark, blev Uber politianmeldt af Trafikstyrelsen. Politiet har siden sigtet flere Uber-chauffører for ulovlig taxakørsel.

Alligevel mener udenrigsminister Kristian Jensen (V) ikke, at det var forkert af Udenrigsministeriet at hjælpe Uber med at få foden ind på dansk grund.

- Det er ikke op til Invest in Denmark at vurdere, om Uber lovligt kan operere i Danmark. Det er op til domstolene, siger ministeren på et samråd onsdag morgen.

- At skulle gøre sig til dommer i en sag, der har juridisk karakter – det er smagsdommeri, som jeg bare ikke kan stå inde for, siger Kristian Jensen.

Han forklarer, at Udenrigsministeriet vil stoppe med at rådgive den amerikanske virksomhed, hvis der falder en dom mod Uber.

Om Uber

  • Den amerikanske kørselstjeneste Uber kom til Danmark i efteråret 2014. 
  • Der er omkring 1700 Uber-chauffører i København, hvor der til sammenligning er omkring 800 vogne på landsplan hos det største taxa-selskab i Danmark, 4x35.
  • På nuværende tidspunkt er Uber kun udbredt i Storkøbenhavn.
  • Kunden bestiller og betaler for sin tur via en app på telefonen.
  • Uber er ulvoligt i flere lande. I Danmark har myndighederne ikke taget stilling til, om Uber er ulovligt eller ej. 

Hjalp med etablering af datacenter

Han pointerer, at Invest in Denmark udelukkende rådgav Uber om at etablere et datacenter til udvikling af apps i Aarhus.

- Jeg troede man var glad, når der kommer datacentre til Danmark. Nu har Uber et datacenter i Aarhus med 30 it-ingeniører. Det synes jeg er glimrende. Man skal byde dem velkomne og glæde sig over, at Danmark har kompetencer til at levere sådan en service.

- Det er fremragende, at en organisation som Uber, der arbejder over hele verden, har blik for at etablere ét ud af kun tre udviklingscentre i verden i Danmark i Aarhus, lyder det fra ministeren.

Men det argument giver Enhedslistens transportordfører, Henning Hyllested, ikke meget for.

- Hvis man ved, at Uber er løbet ind i en række retssager rundt omkring i verden, hører det så ikke med til god rådgivning, hvis Invest in Denmark havde rådgivet om den danske taxalov, spørger Henning Hyllested ministeren på samrådet. 

Men Kristian Jensen mener ikke, at man som myndighed skal gøre sig til smagsdommer, eller vurdere virksomheder ud fra andre landes lovgivning.

Ud over Invest in Denmark hjalp fonden Copenhagen Capacity også Uber med at etablere sig i Danmark.