Politik

Nye kampfly kan sende borgere på flugt: Larmer dobbelt så meget

Valget af Joint Strike Fighter kan betyde, at borgere i nærheden af landets flyvestationer må forlade hus og hjem på grund af støjgener.

Regeringen indstiller kampflyet F-35 (Joint Strike Fighter) til at være det kampfly, der skal erstatte Danmarks F-16-fly. Det erfarer TV 2.

Mere præcist er det en ordre på 27 fly af typen F-35A Lightning II, der produceres af Lockheed Martin, som bliver regeringens anbefaling.

Valget af Joint Strike Fighter kan betyde, at borgere i nærheden af landets flyvestationer må forlade hus og hjem.

Det forklarer flyekspert og redaktør på Nytkampfly.dk Andreas Krog til DR Syd.

- Flyene larmer langt mere end de fly, man har i dag. Støjen er så slem, at det kan få store konsekvenser for lokalmiljøet, siger han.

Larmer dobbelt så meget som tidligere fly

Han henviser til Norge, som har valgt at købe 52 F-35 fly. Flyene larmer så meget, at det norske forsvar lige nu er i færd med at ekspropriere 175 støjplagede huse omkring flyvestation Ørland.

Til den norske Tv-station NRK siger chef på flyvestation Ørland Aage Lyder Longva, at de nye fly larmer dobbelt så meget som de tidligere F-16 fly.

Meget tyder på, at det danske forsvar vil satse på F-35'eren som Danmarks næste kampfly, vurderer Andreas Krog.

- F-35 er den helt klare favorit. Simpelthen fordi de andre lande, som vi normalt sammenligner os med, og som vi går i krig sammen med, også har købt den type kampfly, siger han.

Udover F-35'eren har staten også mulighed for at vælge imellem F-18 Super Hornet og Eurofighter Typhoon.