Politik

Ekspert: Danmark står foran svær jagt på Europol-aftale

EU-Parlamentet har netop givet mere magt til Europol. Regeringen har nu et år til at få Danmark med.

Med vedtagelsen af det nye og udvidede europæiske politisamarbejde onsdag går startskuddet samtidig til den danske regerings jagt på at få en såkaldt parallelaftale.

Det udvidede Europol træder i kraft 1. maj 2017 som et overstatsligt samarbejde. Derfor ryger Danmark ud på grund af retsforbeholdet - medmindre der inden da er lavet en ny aftale.

Det bliver en svær opgave for regeringen, forudser EU-forsker Henning Fuglsang Sørensen fra Syddansk Universitet.

- Jeg betragter det som helt urealistisk, at man kan nå at lave en aftale, inden det nye Europol bliver operativt fra 1. maj 2017.

- Når man skal indgå en parallelaftale, kræver det så mange menneskers godkendelse undervejs. Proceduren er så kompliceret, langtrukken og omfattende, at rigtig mange mennesker skal involveres i det projekt, siger Henning Fuglsang Sørensen.

- Det er en ny situation

Han bakkes op af Trine Vendius, der har forsket i Europol på Københavns Universitet.

- Det her er en helt ny situation, at et medlemsland skal gå ind og lave den slags aftaler, så det er meget svært at gisne om, hvor lang tid det tager.

- Jeg tror ikke, at der er nogen, der vil stille sig imod, at Danmark er med, men det skal klappes af i 27 EU-lande, siger Trine Vendius.

Også udenrigsminister Kristian Jensen (V) erkender, at der næppe lander en hurtig aftale i Danmarks skød.

- Det bliver nogle svære forhandlinger. Vi ved ikke, hvad interessen er fra de andre lande, og om de er interesseret i at lave et nyt parallelaftalesystem til os. Men omvendt er det noget, vi er nødt til at få testet af, siger han.