Politik

Ny aftale på plads: - Samfundet skal ikke være til grin for vores egne penge

Politisk flertal strammer lovgivningen, så visse foreninger får sværere ved at få offentlig støtte fremover.

Alle Folketingets partier på nær Alternativet, Enhedslisten og Radikale er enige om to politiske delaftaler, der har som mål at dæmme op for radikalisering og anti-demokratiske kræfter i Danmark.

Det fortæller kultur- og kirkeminister Bertel Haarder (V), der de seneste uger har stået i spidsen for forhandlingerne.

- Det går ud på, at samfundet ikke skal være til grin for vores egne penge, siger han og forklarer, at der nu derfor bliver strammet op i forhold til det kommunale tilsyn med friskoler, samt i forhold til folkeoplysningsloven, der sikrer tilskud til blandt andet frivilligt foreningsliv.

- Folkeoplysningsloven skal ikke kunne bruges til at modarbejde og underminere grundlæggende frihedsrettigheder i vores samfund. Og det samme med friskoleloven, hvor skolerne skal forberede eleverne til et samfund med frihed og folkestyre. Dermed har vi altså udelukket visse foreninger fra at kunne bruge disse lovgivninger, siger Haarder.

Kritik af regeringen

Forhandlingerne kommer efter at TV 2 i dokumentarprogrammerne ”Moskeerne bag sløret” har afsløret, hvordan flere imamer i danske moskeer kommer med en række stærkt kontroversielle råd til muslimer.

Vil det sige, at det bliver sværere for de her foreninger at få støtte?

- Ja. Altså at man ikke kan få støtte fra samfundet til aktiviteter, som modarbejder eller underminerer grundlæggende demokratiske friheds- og menneskerettigheder. Det er en vigtig formulering, for der skal jo være ytringsfrihed i Danmark. Man må have alle mulige meninger. Men man skal ikke kunne få støtte til alt muligt, som for eksempel skoler, der oplærer børnene i ikke at være demokrater, siger Bertel Haarder.

Der vil i den kommende tid være videre forhandlinger om yderligere tiltag, der har til mål at dæmme op for de såkaldte hadprædikanter.

Undervejs i forhandlingerne har der været hård kritik af Bertel Haarder, og blandt andet har Dansk Folkeparti krævet, at statsministeren afløste kulturministeren som forhandlingsleder. Der har været for meget snak og for lidt handling fra regeringens side, har kritikken lydt. 

Dansk Folkepartis integrationsordfører Martin Henriksen (DF) kalder tirsdagens delaftaler for "et skridt i den rigtige retning", men understreger, at de samlede forhandlinger langt fra er færdige nu.

- Vi synes det her er for lidt. Vi havde gerne set, at der var kommet andre ting med. Eksempelvis at vi havde kriminaliseret rådgivning i sharia, undervisning i stening og så videre. Og at man sørgede for at få en aftale på plads, som forhindrede had og voldsprædikanter i at komme ind i Danmark. Det lykkedes vi så ikke med i dag, siger han.