Politik

Mette F. blander sig i debat om Alternativet: De mangler svar

- Vi mangler at se nogle konklusioner fra Alternativet, siger Socialdemokraternes formand. Partifælle har kaldt partiet for et bluffnummer.

Et ”bluffnummer”, økonomisk uansvarlige og ”omgærdet af en zen-agtig feel good-kultur”.

Sådan har det de seneste dage lydt fra Socialdemokraternes gruppeformand Henrik Sass Larsen, der i udsædvanligt hårde vendinger er gået til angreb på Folketingets nyeste parti, Alternativet.

Og nu melder også Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen sig blandt kritikerne af partiet med Uffe Elbæk i spidsen.

- Man må se det på den måde, at vi mangler at se nogle konklusioner fra Alternativet, siger Mette Frederiksen på vej ind til sit partis gruppemøde på Christiansborg tirsdag og fortsætter:

- Nu har vi lige været igennem en vigtig politisk sag her på Christiansborg, hvor der blev skabt et stort hul på grund af solceller. Og der stemmer Alternativet som det eneste parti imod, lyder det fra S-formanden, der ikke ønskede at svare på, om hun er enig med sin gruppeformand i at betegne Alternativet som et ”bluffnummer".

Bemærkningen om solceller henviser til en sag fra sidste uge, hvor alle partier på nær Alternativet var enige om at stemme for et hasteangreb, som bremsede en støtteordning til solceller, der var ved at løbe ud af kontrol og risikerede at koste statskassen 11 milliarder kroner.

Afgørende mandater

Socialdemokraternes kritik af Alternativets er interessant, fordi Alternativets mandater ifølge meningsmålingerne ser ud til at blive helt afgørende, hvis Socialdemokraterne skal gøre sig forhåbninger om at generobre regeringsmagten ved næste valg.

Alternativet blev valgt ind i Folketinget ved valget sidste år med 4,8 procent af stemmerne. I den seneste Megafon-meningsmåling, foretaget i april, står partiet til at få 7,5 procent af stemmerne:

Alternativets politiske ordfører Rasmus Nordqvist undrer sig over Henrik Sass’ hårde angreb.

- Selvfølgelig er jeg overrasket over, at man kan føle et behov for det. Men der var åbenbart noget usikkerhed fra hans side i forhold til hvad vores politik går ud på, og de spørgsmål er jeg glad for at svare på, siger han og fortsætter:  

- Men det må stå for hans egen regning. Jeg synes, det er interessant at snakke politik. At forklare, hvad det er for en politisk dagsorden vi har. Og så skal man selvfølgelig finde samarbejdsflader, og det håber jeg også Henrik Sass har lyst til at gøre i forhold til os. Vi har en masse dagsordener, som jeg håber vi deler med Socialdemokraterne. Det handler om et mere lige samfund – både nationalt og globalt. En grøn dagsorden, der er helt afgørende for vores planet.

Hvordan er samarbejdet mellem Socialdemokraterne og Alternativet i øjeblikket?

- Det er fint. Vi snakker sammen i udvalgene og i folketingssalen. Nogle gange stemmer vi ens, nogle gange gør vi ikke, siger Rasmus Nordqvist.