Politik

Messerschmidt afviser at anerkende EU-afgørelse: DF betaler 1,6 mio. kr. tilbage

Mandag aften var Messerschmidt (DF) ikke meget for at betale 2,9 millioner kroner til EU. Men nu lover hans formand at betale godt halvdelen af dem.

EU-parlamentet vedtog mandag aften at forlange 2,9 millioner kroner af Morten Messerschmidts (DF) to fonde, MELD og FELD, efter en ekstern revision har afsløret rod i regnskaberne og misbrug af EU-kroner

Et beløb som Messerschmidt selv afviste at betale. Men dagen derpå lyder der andre toner fra Dansk Folkepartis top.

- Vi er lodret uenige i Europa-Parlamentets beslutning, siger formand Kristian Thulesen Dahl til TV 2.

- Men systemet er nu engang sådan, at Europa-Parlamentets politiske ledelse træffer afgørelse. Det må vi leve med. Vi har derfor besluttet, at vi betaler de penge tilbage, som er brugt til at støtte vores kampagner, forklarer han.

Gentager krav om granskning

Det beløb har parlamentets politiske ledelse opgjort til knap 1,6 millioner kroner, og det er de penge, der nu sendes fra hjem til EU-kassen fra Dansk Folkepartis kasse i København.

Men de resterende 1,3 millioner kroner afviser formanden at betale, da de er blevet administreret af fondene selv og ej af Dansk Folkeparti.

Derudover gentager formanden Morten Messerschmidts krav fra mandag aften om en granskning af samtlige partier, der modtager støttekroner til oplysningsarbejde fra EU.

- Vi vil samtidig insistere på, at øvrige partier vurderes efter samme kriterier, som vi nu er blevet. Alle bør være stillet lige. Reglerne og deres fortolkning skal være ens for alle, siger Kristian Thulesen-Dahl.

Annoncer for millioner af kroner

Mistanken om Messerschmidts misbrug af EU-midler kom frem i oktober, da hans kollega i parlamentet Rikke Karlsson forlod Dansk Folkeparti, fordi Messerschmidt afviste at lade hende se regnskaberne for de to fonde, Meld og Feld, som han er formand for.

Den eksterne revision, som derefter blev lavet for Europa-Parlamentet, viser, at Morten Messerschmidts (DF) to fonde har brugt flere millioner EU-penge i direkte strid med EU's egne regler.

For eksempel anbefalede Dansk Folkeparti i en annoncekampagne til mere end halvanden millioner kroner et nej til EU-afstemningen om det danske retsforbehold.

Kampagnen blev betalt med EU-midler, selv om det fremgår klart af reglerne, at pengene ikke må bruges på netop kampagner ved en national folkeafstemning.

Messerschmidt: Det er ren chikane

Messerschmidt afviser beskyldningerne som "ren chikane" fra Europa-parlamentets ledelse, og mandag var han ikke sen til at skyde med skarpt.

- Jeg skal vende det med DF's ledelse og afgøre, hvordan vi håndterer den her situation. Men det er klart, at vi vil henvende os til EU-parlamentets ombudmand og sørge for, at alle partier behandles efter samme regler, sagde han kort efter afgørelsen til TV 2.

Europa-Parlamentet kan gå rettens vej for at kradse pengene ind fra de to fonde MELD og FELD.

Hvad er de omstridte fonde?

Krav om millioner fra MELD og FELD

MELD

MELD

* Meld er en forkortelse for Movement for a Europe of Liberties and Democracy. Det er en politisk, europæisk alliance. Organisationen samler de euroskeptiske partier fra EU's medlemslande - herunder Dansk Folkeparti - og politikere fra hele EU i ét fælles parti.

* Meld blev grundlagt i 2012 og er delvist finansieret af EU. Siden 2004 har det været muligt for de europæiske partier og alliancer at modtage økonomisk støtte, der dækker op til 85 procent af partiets udgifter.

* Medlem af EU-Parlamentet Morten Messerschmidt (DF) har været formand for Meld og er fortsat med i organisationens ledelse.

Foto: Scanpix

FELD

FELD

* Feld er en politisk fond, der er tilknyttet Meld. Fonden har til opgave at observere, analysere og bidrage til den politiske debat i EU.

* Meld og Feld hænger derfor sammen, og begge arbejder for at fremme medlemmernes og medlemspartiernes politiske holdning, hvilket blandt andet sker på baggrund af tilskud fra EU.

* Meld og Feld får støttekroner fra EU til oplysningsaktiviteter. Ifølge reglerne må disse penge ikke gå til at føre kampagne ved en national folkeafstemning eller et nationalt valg.

Foto: Scanpix Denmark