Politik

Energibranche roser regeringen for at skrotte afgift

Regeringens melding om at skrotte PSO-afgiften kan sætte skub i mere grøn omstilling, siger Dansk Energi.

Regeringen lægger op til, at den grønne omstilling af Danmark ikke længere skal betales over el-regningen.

Den omdiskuterede PSO-afgift, som EU-Kommissionen har underkendt, skal afskaffes. Og det er en god beslutning, mener Dansk Energis direktør, Lars Aagaard.

- Så får vi sikkerhed for, hvordan den grønne omstilling skal fortsætte fremover. Regeringen vil flytte finansieringen ind på finansloven og se på en finansiering over de almindelige skatter. Det lyder som en fornuftig løsning, siger direktør Lars Aagaard.

I strid med EU-regler

EU-Kommissionen har erklæret, at PSO-afgiften er i strid med EU-reglerne. Men der er også andre problemer med afgiften, mener Dansk Energis direktør.

- Den kommer på toppen af nogle el-afgifter, som i forvejen er umanérligt høje. Det er sådan, at vores politikere har valgt elregningen som et sted, hvor det er let bare at hælde afgifter på, siger Lars Aagaard.

Det forhindrer, ifølge direktøren, at man får brugt grøn el til blandt andet opvarmning og i transportsektoren.

Også Dansk Fjernvarme bakker op om regeringens initiativ.

- Hvis der er opbakning til at flytte den udskældte PSO-afgift over på finansloven, er der så afgjort grund til at kippe med flaget. Der er grund til at rose energiministeren og skatteministeren, siger direktør Kim Mortensen i en skriftlig kommentar.

I et interview med Berlingske tirsdag udtaler skatteminister Karsten Lauritzen (V) og klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V), at PSO-afgiften skal afskaffes.

Indbriger mellem  syv og otte milliarder om året

PSO opkræves som en afgift på forbrugernes elregning og står for Public Service Obligation - eller på dansk offentlig serviceforpligtelse.

Pengene finansierer grønne initiativer som vindkraft og solceller, og afgiften prissættes fire gange om året af energinet.dk.

Afgiften betales af borgere og virksomheder. Den ventes at indbringe mellem syv og otte milliarder om året frem til 2020. Den er skruet sådan sammen, at hvis elprisen falder to øre, stiger PSO'en med én øre. Og stiger elprisen, falder PSO-bidraget.