Støjberg: Man kan godt mene, at det her begrænser ytringsfriheden

Ekspert kalder udlændingeministerens nye forslag for meget vidtgående.

Det er et særdeles vidtgående tiltag, som regeringen lægger op til, når de mandag har fremlagt en model for hvordan såkaldte hadprædikanter skal kunne afvises ved den danske grænse.

Det erkender udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

- Man kan sagtens have det synspunkt, at det kan være en begrænsning af ytringsfriheden. Men jeg har det nu engang bare sådan, at jeg ikke synes, at vi skal lægge jord til at man kommer rejsende hertil fra for eksempel Mellemøsten for at sprede had og opfordre til drab på jøder eller inspirere til terror, siger Støjberg til TV 2 og fortsætter:

- Men man kan se det her fra rigtig mange sider, og det er også derfor det her vil komme til at medføre en meget stor debat, for det er et meget stort indgreb.

Jurist: Meget vidtgående

Regeringens forslag indebærer, at der oprettes en offentlig liste, hvor eksempelvis udenlandske imamer, der har antidemokratiske holdninger eller har billiget terrorisme kommer på og dermed nægtes de indrejse, hvis de møder op ved den danske grænse.

Overfor Jyllands-Posten kalder jurist Jacob Mchangama fra tænketanken Justitia forslaget for "meget, meget vidtgående".

- Det er ekstremt uklart, hvordan regeringen i praksis skal kunne afgrænse disse antidemokratiske ytringer, siger han.

Også De Radikales politiske leder Morten Østergaard er kritisk – han mener at forslaget er "modstrid med danske værdier".

Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti bakker derimod op om regeringens ide.

Inger Støjberg, vil den her liste kun være rettet mod muslimer?

- Nej, det er ikke kun rettet mod muslimer. Det er rettet mod alle trosretninger. Men jeg tror ligeså godt man kan være ærlig og sige at det primært er indenfor islam, at vi har set de her tendenser. Men dermed ikke sagt, at der ikke også kommer andre trosretninger på listen. Og det vil jeg sådan set også formode, at der gør, for der findes også had indenfor andre religioner, siger Inger Støjberg.