Politik

Skipper om ændrede politiker-pensioner: Et lille skridt i den rigtige retning

Indtil nu har folketingspolitikere kunnet gå på pension allerede fra efterlønsalderen fremfor at vente til folkepensionsalderen. Det er nu lavet om.

Et flertal blandt partierne på Christiansborg er mandag nået til enighed om at ændre i politikernes meget omdiskuterede pensionsvilkår. Og det er et skridt i den rigtige retning, mener Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper.

- Det er et vigtigt, lille skridt i den rigtige retning. De seneste 10 - 15 år har vi i Enhedslisten kæmpet for at få afmonteret de de helt urimelige - og mildest talt hykleriske - politikerpensioner og vederlag. Nu er vi så kommet et lille skridt i den rigtige retning - blandt andet ved at få fjernet for eksempel dobbeltløn, siger hun og fortsætter:

- Men vi mangler så det næste skridt, og det er et opgør med de enormt høje pensioner, politikere stadig kradser ind. På få år kan en politiker jo få indtjent det samme i pension, som en metalarbejder tager årtier om at tjene op.

Regler ændres fremadrettet

Indtil nu har folketingspolitikere kunnet gå på pension allerede fra efterlønsalderen fremfor at vente til folkepensionsalderen. Og er man valgt ind før 2007, kan man allerede gå på pension som 60-årig. Men de regler bliver ændret fremadrettet, således at pensionsalderen for dem, der vælges ind ved næste valg, vil følge den almindelige pensionalder, som løbende bliver hævet i takt med at danskerne i gennemsnit lever længere. Derimod bliver der ikke ændret i størrelsen af politikerpensionen.

Aftalen indebærer også en række andre ændringer af de folkevalgte politikeres lønvilkår. Blandt andet er det besluttet, at lønnen for borgmestre, regionsrådsformænd, folketingsmedlemmer og minstre fremover vil blive reguleret i takt med lønudviklingen i den offentlige sektor generelt. De kan se frem til en klækkelig lønstigning på 31,4 procent. Det skyldes, at de ikke har fået reguleret løn siden 1994.

- Det synes jeg er en voldsom lønfremgang. Samtidig betyder aftalen også, at politikerne nu kan se frem til en lønstigning, fordi deres løn reguleres opad med lønudviklingen. Det synes jeg er et ærgerligt signal. Vi har foreslået, at politikernes løn i stedet burde reguleres efter samme princip som overførselsindkomsterne, slutter Pernille Skipper.