Politik

Selvfølgelig, Sass, her er svarene

BLOG: Mandag udbad Socialdemokraternes Henrik Sass Larsen sig svar på en række spørgsmål til vores politiske projekt. Og det fortæller vi altid gerne

Vores politiske projekt handler kort og godt om at udvikle et langt mere bæredygtigt samfund. Vi går op i, at der er sorte tal under alle tre bundlinjer; den grønne, den sociale og – selvfølgelig – den økonomiske. Det betyder, at vi ikke vil gå den vej, som er gået det de seneste mange år, hvor det kun er gået ud over de allerede dårligst stillede, som vi fx så det med efterlønsreform, dagpengereform og senest med kontanthjælpsreform.

Vi tror ikke på nødvendighedens politik, og vi tror ikke på, at såkaldt ansvarlighed er godt i sig selv – for os handler det om, hvad man tager ansvar for. Og vi vil gerne tage ansvar for at gå en helt anden vej end politik-som-sædvanlig, vi vil gerne tage ansvar for at forandre og nytænke ikke blot politik, men også det samfund vi sammen skaber.

Tror ikke på 'skattestop'

Vi tror ikke på tomme ord som ’skattestop’, der for mange er blevet en etableret og uomgængelig sandhed. Det såkaldte skattestop står i vejen for, at vi kan udvikle skattesystemet. Det er et ret konkret eksempel på, at den fastlåste og kedelige politiske tænkning står i vejen for en udvikling af samfundets strukturer, som følger med den virkelighed, der hele tiden ændrer sig.

Den slags vanetænkning lægger vi ikke under for, og det var derfor, at det for os var muligt at fremlægge en fuldt finansieret finanslov, hvor vi helt undgik at tage fra de dårligst stillede for at give til de allerede velstillede, som ellers længe har været den politiske metervare uagtet regeringsfarve. Herudover lykkedes vores finanslov også med at opjustere investeringer i de grønne løsninger, som vi ser som fuldstændig afgørende for en bæredygtig fremtid.

Det var også derfor, at vi stemte nej til at droppe ordningen, der ville betyde en offentlig investering i solceller på 11 mia. kr. over ti år. Besynderligt nok nogenlunde det samme beløb, som vi støtter diesel til brug i landbruget med. 

Vi stemte nej, fordi vi i Alternativet går efter at skabe et Danmark, der er fuldstændig fossilfri i 2040, og det kræver selvfølgelig, at vi som samfund investerer. Vi kan ikke se logikken i en total afskaffelse af en ordning, der giver os, hvad vi gerne vil have: Grøn energi, bedre klima og renere luft – kort og godt en mere håbefuld fremtid. I stedet stillede vi et ændringsforslag, som ville have justeret ordningen uden at afskaffe den for bestandigt. 

Respekten er vigtig

Og det bringer mig så til afslutningen på mit svar. Jeg synes, at det er vigtigt at have venner, tillidsfulde forhold og gode relationer – også når det gælder politik. Jeg vil give Henrik Sass Larsen ret i, at den politiske kultur på Christiansborg er præget af mistillid i en sådan grad, at det er direkte skadeligt for den politiske udvikling.

Det er for mig bekymrende, når vi har med noget så vigtigt som vor fælles fremtid at gøre. Men heller ikke i denne henseende vil vi nøjes med at acceptere tingenes tilstand, så vi arbejder for noget bedre. Vi vil bygge bro til de andre partier på Christiansborg, og vi tror på, at svaret er en ny politisk kultur, hvor vi taler ordentlig til hinanden, fokuserer på egen politisk udvikling og innovation, dropper magtspillene og – vigtigst af alt – respekterer hinanden selvom vi ikke er enige om alt.

Og her ser jeg allerede mange positive udviklinger, om end der også engang imellem er et tilbagefald eller to. Det skal der være plads til, fordi det er klart, at verden ikke står til at forandre på én dag. Men hvis vi vil, så kan vi selvfølgelig gøre det – og det vil vi så eftertrykkeligt i Alternativet.