Politik

Sass optrapper angrebet på Alternativet: - En zen-agtig feel good-kultur

Socialdemokraternes gruppeformand uddyber i et debatindlæg sin kritik af Uffe Elbæks parti.

Alle meningsmålinger viser, at Socialdemokraterne bliver afhængige af Alternativets mandater, hvis de efter næste folketingsvalg skal gøre sig forhåbninger om at generobre regeringsmagten.

Alligevel langede socialdemokraternes gruppeformand Henrik Sass i weekenden voldsomt ud efter det nye parti, som han kaldte for et ”bluffnummer”. Og mandag optrapper Sass angrebet:

- For hvad er Alternativet egentlig for et fænomen? Det har længe været omgærdet af en zen-agtig feel good-kultur, hvor den ene efter den anden har skyndt sig at rose dem, fordi de ligger godt i meningsmålingerne, skriver Henrik Sass i et debatindlæg på eb.dk. Han fortsætter:

- Jeg selv har kigget med undren herpå. For udover at jeg godt kan se, at der er indbygget organisatoriske metoder med alenlange processer, så har jeg virkelig svært ved at få øje på, hvori fornyelsen består.

Den magtfulde Socialdemokratiske gruppeformand påpeger blandt andet, at Alternativet har som erklæret mål at få indført en 30 timers arbejdsuge.

- Da Alternativet blev dannet, husker jeg, at man formulerede, at vi skulle have en 30 timers arbejdsuge, og på efterfølgende spørgsmål om, hvor de 270 milliarder kroner til dette skulle findes henne, svarede man blandt andet: ”Det skal finansieres med vores børns smil. Det skal finansieres med øget livsglæde og overskud.” Godaw!

Til venstre for Enhedslisten?

Alternativet, der har den tidligere Radikale kulturminister Uffe Elbæk som politisk leder, blev valgt ind i Folketinget ved valget 18. juni 2015 med 4,8 procent af stemmerne. I den seneste Megafon-meningsmåling, foretaget i april, står partiet til at få 7,5 procent af stemmerne.

Dermed ser Alternativet - sammen med Enhedslisten - ud til at blive de største støttepartier til en mulig kommende S-ledet regering. Sass har flere gange langet voldsomt ud efter Enhedslisten - som han blandt andet har kaldt for "ekstreme" - og S-gruppeformanden mener sågar, at Alternativet på visse områder ligger til venstre for liste Ø:

- For mig at se er der egentlig kun én nyhed i forbindelse med Alternativet, og det er, at dens økonomiske politik med rimelighed kan placeres til venstre for Enhedslisten. Og må man så kritisere det? Kan man få svar, uden at I bliver personligt perfide? Og er det rimeligt at bede om svar? For det sidste gælder et klart ja, skriver han i sit debatindlæg på eb.dk.

I weekenden afviste Alternativets politiske ordfører Rasmus Nordqvist det socialdemokratiske angreb således:

- Jeg mener, at vi aldrig kan diskutere for meget. Selvfølgelig skal der træffes beslutninger, og det gør vi hver dag i folketingssalen.

Efter weekendens udfald fra Sass tog blandt andet Enhedslistens finansordfører Pelle Dragsted Alternativet i forsvar og kaldte S-gruppeformandens udtalelser for nedsættende og arrogante: