Politik

Offentlig liste på vej: Disse mennesker er ikke velkomne i Danmark

Regeringen vil oprette en liste, der skal holde omrejsende hadprædikanter ude af landet.

Udenlandske imamer og andre religiøse forkyndere, der eksempelvis har billiget terror eller ytret antidemokratiske holdninger, skal i fremtiden sættes på en offentlig liste, nægtes visum og straks afvises, hvis de møder op ved den danske grænse.

Sådan lyder det fra regeringen, der er klar med en konkret model for et indrejseforbud for såkaldte hadprædikanter, der ikke er borgere i et andet EU-medlemsland. Det skriver Jyllands-Posten.

- Vi vil simpelthen ikke længere lægge jord til omrejsende prædikanter i had, der inspirerer andre til et opgør med danske værdier. Det sætter vi nu en effektiv stopper for, siger udlændingeminister Inger Støjberg.

I dag er det allerede muligt i visse tilfælde at nægte personer indrejse, hvis de vurderes at være til fare for statens sikkerhed.

Men med den nye ekstremistliste vil myndighederne på forhånd ekskludere forkyndere, der har ytret sig imod demokratiet eksempelvis i hjemlandet.

Kan prøves i Udlændingenævnet

- Jeg ønsker at gå et skridt videre, fordi vi er presset. Det er et drastisk skridt at tage, men vi vil ikke acceptere personer, der undergraver det danske frihedsfundament, siger Støjberg til Jyllands-Posten.

Den offentlige liste skal udfærdiges a Udlændingestyrelsen på baggrund af tilgængelige oplysninger. Det kan være informationer fundet på internettet eller fra dansk og udenlandsk politi.

Udlændinge, der ender på listen, kan få prøvet afgørelsen ved den domstolslignende instans Udlændingenævnet.

Jurist: Meget vidtgående

Udover en offentlig liste foreslår regeringen en hemmelig observationsliste for religiøse forkyndere, der er EU-borgere, eller ”boblere” til den offentlige liste, og som myndighederne ønsker at føre et skærpet tilsyn med.

Ifølge jurist Jacob Mchangama fra tænketanken Justitia er forslaget "meget, meget vidtgående".

- Det er ekstremt uklart, hvordan regeringen i praksis skal kunne afgrænse disse antidemokratiske ytringer, siger han.

De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, kalder forslaget i "modstrid med danske værdier", mens Dansk Folkeparti er yderst tilfreds:

- Vi har argumenteret for dette i mange år. Endelig sker der noget, siger udlændingeordfører Martin Henriksen.

Liberal Alliance havde hellere set en lukket liste:

- Jeg frygter, at en offentlig liste vil blive en hitliste i stedet for en udskamningsliste. Men nu må vi forhandle, siger politisk ordfører Simon Emil Ammitzbøll til Jyllands-Posten.