Politik

EU forlanger 2,9 millioner kroner af Messerschmidt efter fusk med fonde

Europa-Parlamentet vurderer, at Morten Messerschmidts kampagner var valgkamp. Derfor vil de have pengene tilbage.

Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt skal formentlig betale 2,9 millioner kroner tilbage til EU.

I hvert fald er indstillingen fra Europa-Parlamentets generalsekretær, Klaus Welle, netop blevet vedtaget af Europa-Parlamentets præsidium. Det erfarer TV 2.

Millionkravet kommer, efter en ekstern revision af Messerschmidts to EU-fonde, Meld og Feld, afslører rod i regnskaberne og misbrug af EU-midler for flere millioner kroner.

Selv siger Morten Messerschmidt, at han ikke har gjort noget forkert, og at der er tale om ”politisk chikane” fra EU-systemets side.

Annoncer for millioner af kroner

Ovenfor kan du se en af de videoer, som kravet om tilbagebetaling handler om.

Den viser, at fondspengene for eksempel er brugt til at føre kampagne for Dansk Folkeparti og til annoncer, der anbefalede et nej ved EU-afstemningen om det danske retsforbehold i 201 - selv om det fremgår klart af reglerne, at pengene ikke må bruges på netop kampagner ved en national folkeafstemning.

I afgørelsen lægger Europa-parlamentets præsidium vægt på, at støttepenge fra de to EU-kritiske fonde netop er brugt imod reglerne.

EU: Fondspengene er ej partistøtte

Europa-Parlamentets generalsekretær fremlagde i sidste uge en rapport, hvor han argumenterede for, at Morten Messerschmidt og Dansk Folkeparti har brugt penge i strid med reglerne:

En kampagne i april sidste år fik støtte, fordi den ifølge MELD havde til formål at ”øge opmærksomheden omkring den kommende afstemning”. Men Europa-Parlamentet noterer sig, at kampagnens slogan var ”Bevar retsforbeholdet – Bevar Danmark. Sig nej til EU-partiernes fiflen med de danske forbehold. Mere Danmark – mindre EU. Det er muligt”.

Ifølge Europa-Parlamentet er det tydeligvis ”et slogan, der klart udtrykker, HVORDAN man skal stemme” og altså mere var en kampagne om, hvad man skal stemme end en oplysningskampagne.

Rapporten noterer sig også, at kampagnens annoncer indeholdt billeder af Morten Messerschmidt og Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl og på den måde var ”indirekte støtte til et nationalt politisk parti”, hvilket er i strid med reglerne.

Rapporten kritiserer samtidigt, at annoncerne er udformet, så det ser ud, som om Dansk Folkeparti – i hvert fald delvist – står bag, selvom det er MELD, der har betalt og står bag kampagnen.

Morten Messerschmidt

Meldte sig ud i protest

Sagen om muligt misbrug af EU-midler har længe trukket overskrifter og skabt splid internt i Dansk Folkeparti.  I oktober valgte et af Dansk Folkepartis medlemmer af Europaparlamentet, Rikke Karlsson, at melde sig ud af partiet i protest mod, at hun ikke kunne få lov til at se regnskaberne fra MELD og FELD.

- Vi har allesammen en interesse i at skabe mere tillid til vores europaparlamentarikere og til hele det her projekt, så vi kan får et ordentligt samarbejde i Europa. Og det kan den her beslutning måske være med til at skabe, sagde Rikke Karlsson til TV 2 i sidste uge, efter indstillingen fra generalsekretæren var kommet offentligt frem.

"Det er kafkaske tilstande"

Morten Messerschmidt, der har stået som formand for MELD og FELD, mener til gengæld, at kravet om tilbagebetaling mest af alt er et forsøg på chikanere ham og Dansk Folkeparti politisk.

- Europa-Parlamentets præsidium – som altså består af mine politiske modstandere – skal sidde og sige: ”Okay, er det her noget vi skal kritisere eller ej”. Og man vælger netop at tilsidesætte den upolitiske vurdering. Og jeg ved da godt, hvordan SFs, Socialdemokraternes og Konservatives venner i Europa-Parlamentet vil afgøre den her sag. Men det betyder ikke, at vi lægger os ned, Jeg må sige, at jeg synes det her minder mere om kafkaske tilstande, end om et egentligt parlament, sagde Morten Messerschmidt til TV 2 i sidste uge.

Hvad er de omstridte fonde?

Krav om millioner fra MELD og FELD

MELD

Afstemning

MELD

Afstemning

* Meld er en forkortelse for Movement for a Europe of Liberties and Democracy. Det er en politisk, europæisk alliance. Organisationen samler de euroskeptiske partier fra EU's medlemslande - herunder Dansk Folkeparti - og politikere fra hele EU i ét fælles parti.

* Meld blev grundlagt i 2012 og er delvist finansieret af EU. Siden 2004 har det været muligt for de europæiske partier og alliancer at modtage økonomisk støtte, der dækker op til 85 procent af partiets udgifter.

* Medlem af EU-Parlamentet Morten Messerschmidt (DF) har været formand for Meld og er fortsat med i organisationens ledelse.

Foto: Scanpix

FELD

Morten Messerschmidt

FELD

Morten Messerschmidt

* Feld er en politisk fond, der er tilknyttet Meld. Fonden har til opgave at observere, analysere og bidrage til den politiske debat i EU.

* Meld og Feld hænger derfor sammen, og begge arbejder for at fremme medlemmernes og medlemspartiernes politiske holdning, hvilket blandt andet sker på baggrund af tilskud fra EU.

* Meld og Feld får støttekroner fra EU til oplysningsaktiviteter. Ifølge reglerne må disse penge ikke gå til at føre kampagne ved en national folkeafstemning eller et nationalt valg.

Foto: Scanpix Denmark