Foraget over ny skattesag: - Ministeren bør tvinge Skat på banen

De Konservatives skatteordfører Brian Mikkelsen kræver handling fra skatteministeren i sagen om Claus Albæk, der trues med en opskruet momsgæld.

Skat skal tvinges til at genoptage sagen om 37-årige Claus Albæk, der er efterladt med en momsgæld på en halv million efter en bristet iværksætterdrøm.

Sådan lyder meldingen fra De Konservatives skatteordfører Brian Mikkelsen, efter TV 2 lørdag kan fortælle, hvordan Skat i flere år fortsatte med at lave momsopkrævninger for Claus Albæks virksomhed, selvom den reelt var lukket og ikke havde nogen omsætning.

Skat mener sammenlagt, at Claus Albæk har en momsgæld på 475.000 kroner plus cirka 70.000 kroner i renter. Det er selvom virksomheden på sin korte levetid kun havde en samlet omsætning på 81.750 kroner.

- Jeg bliver forarget over Skat - de opfører sig som en stat i staten, hvor man tramper på helt almindelige mennesker. Det er helt uanstændig behandling. Her må vi som politikere sige fra. Derfor vil jeg tage sagen op med ministeren, der bør tvinge Skat til at tage sagen op igen, siger Brian Mikkelsen.

Eksperter bekymret for retssikkerheden

Da Claus Albæk tilbage i 2008 opgav sin virksomhed, fik han ikke afmeldt virksomheden korrekt. Og da han derfor ikke indsendte nogle momsangivelser begyndte Skat selv at foretage foreløbige momsfastsættelser, som over årene bare voksede sig større, indtil Skat i 2011 selv tvangsafmeldte virksomheden.

Selv blev Claus Albæk først gjort bekendt med gælden i 2012, og siden har han forsøgt at få Skat til at rette gælden til de 16.350 kroner plus renter, som han erkender at skylde.

- Jeg havde sovet i timen, og det er, hvad det er. Jeg forstår, at det skal koste mig, men det her minder mest af alt om en dummebøde, siger Claus Albæk.

Både Claus Albæks egen advokat, skatteekspert Lene Juel, og skatteadvokat Torben Bagge mener, at Skats ageren er bekymrende for retssikkerheden.

- Det er et grotesk forløb det her. Det virker som en sag, der er kørt af sporet, og hvor den sunde fornuft er blevet sat lidt ud af kraft. Det virker til, at man fra systemet ikke har gjort noget som helst for at hjælpe den pågældende person, siger skatteadvokat Torben Bagge.

K: Bør indføres øvre grænse

Fordi Skat mener, at Claus Albæk bad om at få sin sag genoptaget i 2015, da det endelig lykkedes ham at få indberettet de korrekte momstal, er sagen røget for treårs-fristen.

Dermed kan sagen kun genoptages under ”særlige omstændigheder” - det kan eksempelvis være, hvis Skat ”har foretaget en åbenbart urimelig foreløbig fastsættelse”. Skat mener dog ikke, at Claus Albæks sag lever op til kravene for ekstraordinær genoptagelse.

Alligevel mener Brian Mikkelsen altså, at skatteministeren skal tvinge Skat til at kigge på sagen igen.

- Hvis han ikke får medhold, så skal man se på, om man ikke kan lave reglerne om. Der bør indføres en øvre grænse, så man ikke kommer til at betale en så stor procentdel af det, man har tjent i virksomheden. Ja, han har dummet sig ved ikke at afmelde virksomheden, men det skal han jo ikke straffes ved at få en bøde på en halv million, siger Brian Mikkelsen til TV 2.

Skat pumpede bevidst gæld i vejret

I 2013 kunne Jyllands-Posten fortælle om en anden iværksætter, der ligeledes kom til at hænge personligt på en enorm momsgæld, som Skat havde fastsat for højt.

Her indrømmede Skat over for Jyllands-Posten, at man helt tilbage fra 1980'erne og frem til 2012 bevidst satte virksomheders momsgæld for højt, når de ikke selv lavede de lovpligtige momsangivelser. En praksis som flere skatteeksperter kaldte både ulovlig og ”forkastelig”.

Skat indrømmede dengang, at der var begået en fejl, og at momsgælden ville blive strøget. Alligevel er dén sag ikke afsluttet her tre år senere. 

Hovedpersonen i den gamle sag fortæller i dag til TV 2, at han fortsat kæmper med Skat om nogle renter på gælden, som han ikke mener, han skal betale.

Skat har til TV 2 ikke ønsket at lade sig interviewe eller at svare på spørgsmål - hverken til en konkret sag eller på et generelt niveau.