Politik

Radikale: Drop værnepligten, drop hjemmeværnet og køb færre kampfly

Partiet ønsker "et slankere forsvar", selvom ekspert tidligere på ugen opfordrede politikerne til at bruge flere penge.

Står det til Radikale Venstre skal det danske forsvar på slankekur.

På en række punkter ønsker partiet at gennemføre ændringer af forsvaret, fremgår det af et nyt forsvarspolitisk udspil, som partiet har offentliggjort i dag.

Blandt de mest markante forslag er, at hjemmeværnet skal nedlægges.

- De fleste militæranalytikere er enige om, at truslen om et konventionelt territorialt angreb og besættelse af Danmark er af mere teoretisk end praktisk karakter. Tiden er med andre ord løbet fra det traditionelle hjemmeværn, som vi kender det, lyder det i udspillet.

Meldingen kommer kun godt en uge efter, at justitsminister Søren Pind (V) offentliggjorde sin plan om at sende mandskab fra hjemmeværnet til grænsen for overtage nogle af politiets opgaver i forbindelse med grænsekontrollen.

Går imod anbefalinger

Derudover foreslår Radikale Venstre, at også værnepligten afskaffes.

- Værnepligtige i det danske forsvar og beredskab har igennem mange årtier ydet en kæmpe indsats for Danmark. På grund af den nye verdensorden og Danmarks nye udenrigspolitiske fokus vil vi dog i stigende grad have brug for personel, som er både specialuddannet til - og har erfaring med - at håndtere særligt vanskelige udfordringer i Mellemøsten, Arktis og Østersøen. Denne udvikling betyder, at vi i fremtiden skal bruge et stadigt mere professionelt forsvar, lyder begrundelsen.

Tidligere på ugen fremlagde Peter Taksøe-Jensen, mangeårig topembedsmand og nuværende ambassadør i Indien, sine anbefalinger til Danmarks fremtidige udenrigspolitik. Her opfordrede Taksøe-Jensen i klare vendinger politikerne til at bruge flere midler på det danske forsvar.

Men i det nye forsvarsudspil trodser Radikale Venstre den anbefaling.

- Det danske forsvar skal være slankere og mere effektivt, konkluderes det i udspillet. I stedet mener partiet, at Danmark bør ”prioritere flere ressourcer til forebyggende indsatser … før konflikterne er brudt ud, frem for rene militære bidrag.”

Færre end 30 nye kampfly

Det danske forsvar står lige nu overfor en vigtig beslutning om en historisk stor investering i nye kampfly, der skal tage over efter de nuværende F16-fly. En investering, som Radikale mener bør være så lille som overhovedet muligt.

- Radikale Venstre ønsker at bruge færrest mulige midler på anskaffelsen af et nyt dansk kampfly, lyder det i udspillet.

Overfor Danmarks Radio bliver partiets forsvarsordfører Martin Lidegaard mere konkret angående antallet af nye kampfly.

- Der er jo partier, der går rundt og siger, at vi skal købe 30 eller 40 nye kampfly. Det, synes vi, er helt hen i vejret. Vi vil gerne et pænt, langt stykke under de 30, siger han.

Herunder kan du få et overblik over de muligheder for nye kampfly, som de danske politikere har. Bemærk, at Gripen fra Saab har trukket sig fra konkurrencen.

{navn}{kaelenavn}

Producent:{producent}
Fløj første gang:{foerste_flyvning}
Operationelt: {operationelt}
Max vægt (ton): {maxvaegt_ton}
{maxvaegt_ton_max} t
Længde (meter): {laengde_meter}
{laengde_meter_max} m
Vingespænd (meter): {vingespaend}
{vingespaend_max} m
Topfart (km/t): {topfart_kmt}
{topfart_kmt_max} km/t
Våbenstationer (stk): {vaabenstationer}
{vaabenstationer_max} stk
Antal motorer (stk): {antal_motorer}
{antal_motorer_max} stk
Rækkevidde (km): {raekkevidde_km}
{raekkevidde_km_max} km
Anvendes af: {bruges_af}
{embed_url}
{ekspertvurdering}
- Andreas Krog, nytkampfly.dk