Politik

Messerschmidt taget i misbrug af EU-midler

Dansk Folkeparti har uretmæssigt brugt EU-midler til at føre kampagne. Nu kræver EU pengene tilbage.

Kritik fra EU

Morten Messerschmidts fonde Meld og Feld har søgt penge til oplysningskampagner, der ikke må bruges til kampagner ved valg.

Det mener EU dog er sket i en annoncekampagne og i flere videoer på sociale medier.

Desuden har en tidligere medarbejder fået et gyldent håndtryk på 1,2 millioner kroner.

I en annoncekampagne til mere end halvanden millioner kroner anbefaler Dansk Folkeparti et nej til en kommende, dansk EU-afstemning.

Kampagnen er fra før afstemningen om retsforbeholdet, og den er finansieret af EU-midler.

I annoncerne ser man blandt andet Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl og et af partiets europaparlamentsmedlemmer Morten Messerschmidt.

Annoncekampagnen er et at de initiativer, som en intern revisionsundersøgelse nu fastslår er blevet finansieret med EU-midler i strid med reglerne.

Fondsmidler må ikke bruges på valgkamp

Midlerne er kommet fra de to EU-fonde MELD og FELD, som havde Morten Messerschmidt som formand, da midlerne blev bevilliget til Dansk Folkeparti.

Fondene bevilliger penge til oplysningskampagner om EU, men pengene må ikke bruges til valgkamp, som det tilsyneladende er sket i tilfældet med Dansk Folkeparti.

Udover Europaparlamentets interne undersøgelse, har revisionsfirmaet Ernest & Young også kigget på de to fonde, og her er konklusionen ifølge DR, at der er rod i regnskaberne.

I rapporten fra Ernest & Young fremgår det blandt andet:

- Årsregnskabet giver, efter vores opfattelse, ikke et sandt og fair billede af enhedens (MELD/FELD) nettoformue og heller ikke af årsresultatet.

Mangler 'fundamental information' fra ledelsen

Desuden fremgår det, at der mangler ”fundamental information” fra ledelsen i MELD og FELD, som altså omfatter Morten Messerschmidt.

Nu kræver EU så i alt knap 3 millioner kroner tilbage fra MELD og FELD, og hvis ikke fondene har pengene, vil EU gå efter at gøre ledelsen ansvarlig. Altså igen blandt andre Morten Messerschmidt.

Men ifølge Morten Messerschmidt finder revisionsfirmaet Ernest & Young ikke anledning til kritik:

- Det, som Ernst & Young siger, er faktisk, at der ikke er nogen anledning til kritik af de her aktiviteter. Men du har ret i, at Europa-Parlamentet – som måske ikke støtter min og DF’s linje 100 procent – lige pludselig har fundet anledning til en hel masse kritik. Og der er det bare jeg siger, at når nu dem, der sidder og kigger på det udefra, ikke finder anledning til kritik, så er det måske mere politisk motiveret end sagligt begrundet.

Messerschmidt: Det er politisk chikane

Udover annoncekampagnen fra Dansk Folkeparti, viser de to revisionsrapporter også, at der uretmæssigt er blevet brugt EU-midler på en valgvideo for Dansk Folkeparti og til et gyldent håndtryk på godt 1,2 millioner kroner til en medarbejder i MELD og FELD.

Ifølge hovedpersonen selv er der tale om politisk chikane.

- Det er da ubehageligt. Det er grove sager. Vi har afholdt nogle - synes jeg selv - rigtig flotte kampagner, som har handlet om EU-politik, retsforbeholdsafstemningen, østarbejdere. Altså noget, som er kernen af alt det, man diskuterer i de her år. Det er det, pengene er blevet brugt til. Og jeg mener altså, at det er fuldstændig indenfor skiven, siger Morten Messerschmidt til TV 2.

Europaparlamentets generalsekretær opfordrer præsidiet til mandag at give grønt lys til at kræve de knap 3 millioner kroner tilbage fra ledelsen i MELD og FELD.

Spørgsmålet om muligt misbrug af EU-midler tog sin begyndelse sidste år, da DF’s daværende medlem af Europa-Parlamentet Rikke Karlsson forlod partiet i protest, fordi hun ikke mente, at hun kunne få tilfredsstillende oplysninger om økonomien i MELD og FELD.