Politik

Messerschmidt afviser beskyldninger om misbrug: Det er grove sager

Messerschmidt afviser anklager om misbrug af EU-midler for millioner af kroner. Det er chikane fra politiske modstandere, siger han.

Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt er udsat for politisk chikane, nĂĄr han og fondene MELD og FELD - som Messerschmidt har været formand for - beskyldes for at have misbrugt EU-midler.

Sådan lyder det fra hovedpersonen selv, efter af Danmarks Radio fredag har afsløret, at Europa-Parlamentets præsidium i næste uge ventes at beslutte, at MELD og FELD skal betale 2,9 millioner kroner tilbage til EU. Penge, som blandt andet er blevet brugt på at føre politiske kampagner – ifølge Europa-Parlamentets generalsekretær, Klaus Welle, altså i strid med reglerne.

- Det er da ubehageligt. Det er grove sager. Vi har afholdt nogle - synes jeg selv - rigtig flotte kampagner, som har handlet om EU-politik, retsforbeholdsafstemningen, østarbejdere. AltsĂĄ noget, som er kernen af alt det, man diskuterer i de her ĂĄr. Det er det, pengene er blevet brugt til. Og jeg mener altsĂĄ, at det er fuldstændig indenfor skiven, siger Morten Messerschmidt til TV 2.

MĂĄ ikke bruges til nationale valg

EU's regler for brugen af midler til kampagne-aktiviteter fastslår, at EU-penge ikke må bruges til at føre kampagner i forbindelse med nationale folkeafstemninger. Og det er altså de regler, som MELD og FELD ifølge Europa-Parlamentets generalsekretær mener, at Messerschmidt har forbrudt sig imod.

Foruden Europa-Parlamentets generalsekretær retter også det uafhængige revisionsfirma Ernest & Young kritik af pengeforbruget i MELD og FELD, skriver Danmarks Radio.

- Årsregnskabet giver, efter vores opfattelse, ikke et sandt og fair billede af enhedens (MELD/FELD) nettoformue og heller ikke af årsresultatet, skriver Ernest & Young ifølge DR i en ekstern revisionsrapport.

Men ifølge Morten Messerschmidt finder Ernest & Young ikke anledning til kritik:

- Det, som Ernst & Young siger, er faktisk, at der ikke er nogen anledning til kritik af de her aktiviteter. Men du har ret i, at Europa-Parlamentet – som måske ikke støtter min og DF’s linje 100 procent – lige pludselig har fundet anledning til en hel masse kritik. Og der er det bare jeg siger, at når nu dem, der sidder og kigger på det udefra, ikke finder anledning til kritik, så er det måske mere politisk motiveret end sagligt begrundet.

Det er noget af en anklage – at Parlamentet skulle ønske at ramme dig politisk og derfor kommer med en falsk anklage?

- Det var sĂĄdan set meget godt formuleret, siger Morten Messerschmidt og fortsætter: 

- Den mĂĄde, som det her er skruet sammen pĂĄ er, at bureauet (andet ord for Europa-Parlamentets præsidium, red.) â€“ som altsĂĄ bestĂĄr af mine politiske modstandere – nu skal sidde og sige; okay, er det her noget vi skal kritisere eller ej. Og man vælger netop at tilsidesætte den upolitiske vurdering. Og jeg ved da godt, hvordan SFs, Socialdemokraternes og Konservatives venner i Europa-Parlamentet vil afgøre den her sag. Men det betyder ikke, at vi lægger os ned, siger han og tilføjer.

- Jeg mĂĄ sige, at jeg synes det her minder mere om kafkaske tilstande, end om et egentligt parlament.

Ifølge DR skal Europa-Parlamentets præsidium mandag beslutte, om de vil give Europa-Parlamentets administration mandat til at indlede de nødvendige juridiske skridt mod for opkrævet pengene.

Spørgsmålet om muligt misbrug af EU-midler tog sin begyndelse sidste år, da DF’s daværende medlem af Europa-Parlamentet Rikke Karlsson forlod partiet i protest, fordi hun ikke mente, at hun kunne få tilfredsstillende oplysninger om økonomien i MELD og FELD.