Politik

Pernille Skipper: - Det er nogle meget store sko, jeg skal fylde ud

Enhedslistens folketingsgruppe har nu fundet Johanne Schmidt-Nielsens arvtager.

Ganske som ventet har en enig folketingsgruppe i Enhedslisten onsdag formiddag valgt partiets retsordfører og næstformand for folketingsgruppen, Pernille Skipper, som ny politisk ordfører.

Hun overtager posten efter Johanne Schmidt-Nielsen, der tidligere onsdag meddelte sin afgang.

Allerede inden gruppemødet var overstået, havde Enhedslistens pressetjeneste indkaldt til pressemøde i Provianthuset på Christiansborg, hvor Johanne Schmidt-Nielsen og Pernille Skipper var være til stede. Her overlod Johanne Schmidt-Nielsen formelt stafetten til Pernille Skipper.

'Den helt rigtige'

Men hvorfor nu?

- Hvornår næste folketingsvalg kommer, er der ingen, der ved, men jeg synes faktisk, at den regering, vi har og som forsøger at lede landet er sådan forholdsvist vakkelvorn. Uanset hvornår valget kommer er der en, der skal stå i spidsen for Enhedslistens valgkamp. Det bliver ikke mig, for jeg stiller ikke op igen. Vi synes det er rigtig fornuftigt at foretage skiftet nu, så Pernille får rigtig god tid til at komme ind i den nye rolle, sagde Johanne Schmidt-Nielsen, der roste sin efterfølger. 

- Pernille er den helt rigtige til at overtage jobbet. Hun er vidende, og hun er erfaren - faktisk mere erfaren end jeg selv var, da vi fandt på, at vi skulle have en politisk ordfører, sagde hun. 

Store sko

Pernille Skipper har været medlem af Folketinget siden 2011 og kan dermed sidde yderligere en periode i Folketinget, inden partiets rotationsprincip kommer i vejen for hendes fortsatte opstilling til Folketinget.

Partiets nye frontfigur lagde ikke skjul på, at der er sket ganske meget under Johanne Schmidt-Nielsens lederskab. Partiet er gået fra at være Folketingets mindste til nu at være det fjerdestørste, ligesom det har medlemmer af 76 af landets 98 byråd. Det er ikke mindst Johanne Schmidt-Nielsens fortjeneste, understregede Pernille Skipper. 

- Jeg har meget respekt for den opgave, jeg nu tager på mig. Det er nogle meget store sko at fylde ud, sagde Pernille Skipper - men det var Johanne Schmidt-Nielsen ikke helte enig i. Hun viftede lidt med sine sorte stiletter, hvorefter Skipper måtte korrigere sig selv:

- Nå, ikke helt så store, sagde hun, der ikke diskede op med nogen større fornyelse af partiets politiske linje. 

Velkendt linje

- Vores samfund har udviklet sig til at være mere koldt, kynisk og ikke mindst mere opdelt. Hvis man er lavtlønnet, sosu-asisstent eller folkepensionist har man i den grad været med til at betale for krisen og har mærket den i form af dårligere velfærd og ringere socialt sikkerhedsnet. Samtidig er der en lille elite i samfundet, der er stukket af fra alle andre og som lever på sin egen isolerede ø med egne spilleregler, lød det fra Pernille Skipper.

En journalist ville vide hvor Pernille Skipper stod i spørgsmålet om hvorvidt partiet selv skal stille op til Europa-Parlamentet frem for som hidtil at støtte Folkebevægelsen mod EU. Her fik hun prøvet en af de helt centrale egenskaber som politisk ordfører af - nemlig kunsten ikke at svare helt krystalklart på ømfindtlige spørgsmål. 

- Vi har en diskussion internt i partiet om selvstændig opstilling, som jeg vil overlade til partiet før jeg tager yderligere stilling. Jeg tror der er mange, der godt kender min holdning, men lige om lidt er det afgjort, og så er vores parti videre, sagde hun.

Spørgsmålet afgøres på Enhedslistens årsmøde senere på måneden.