Niqabforbud i VUC-center får ros fra Dansk Folkeparti

Vi skal kunne se og aflæse hinanden, når vi taler sammen, siger Martin Henriksen efter niqabforbud på skole.

Dansk Folkeparti ønsker et forbud mod muslimske klædedragter som niqab og burka i det offentlige rum.

Det siger Martin Henriksen, udlændinge- og integrationsordfører for Dansk Folkeparti, efter at VUC i Lyngby har nægtet seks piger at møde op til undervisning, fordi de går med niqab.

- Det er grundlæggende i vores samfund, at vi kan se hinanden og aflæse hinanden, når vi taler med hinanden. Det er meget relevant i en undervisningssituation, siger han.

Mener VUC skulle være gået endnu længere

Det går ikke at have niqab på i skolen, så lærerne ikke kan se næse og mund på eleven, lyder retningslinjerne hos VUC Lyngby. Pigerne må fortsat godt modtage undervisning, men det vil komme til at foregå via e-learning hjemmefra.

- Det er en god beslutning, og der er grund til at rose den. VUC i Lyngby markerer klart og tydeligt, at der er nogle retningslinjer, og dem skal man følge. Gør man ikke det, må man finde et andet sted at få tiden til at gå, siger Martin Henriksen.

- Det er meget rimelige retningslinjer, men lidt i den bløde ende, da de fortsat får lov til at følge undervisningen hjemmefra. Man skulle have gået hele vejen og sagt, at her får I ikke undervisning. Men det er et skridt i den rigtige retning, siger han.

Vil genfremsætte forslag

Dansk Folkeparti har før stillet forslag om et niqab- og burka-forbud i det offentlige rum. Martin Henriksen siger, at forslaget vil blive genfremsat inden for den nærmeste fremtid.

- Vi vil have et forbud overalt bortset fra ens private hjem. Der kan man gøre, hvad man vil, siger han.

VUC Lyngby har tilbage i efteråret ændret sine studie- og ordensregler, så det ikke længere er tilladt at have tildækkede øjne, næse og mund i timerne. Det har vicerektor Inge Voller fortalt til Metroxpress.

- Det er resultatet af en proces, vi har haft på skolen, hvor vi har konstateret, at det har givet problemer med læringen, når kvinder går med niqab.

- Undervisning foregår ved hjælp af kommunikation. Som lærer kan man bedre tjekke sin effekt, hvis man kan se, hvordan det, man siger, bliver modtaget hos eleven. Og det kan man ikke, når der er tale om en niqab, siger hun til avisen.