Politik

Johanne Schmidt-Nielsen stopper som Enhedslistens frontfigur

Pernille Skipper er eneste kandidat til posten som politisk ordfører.

Venstrefløjens helt store stemmesluger, Johanne Schmidt-Nielsen, går af som politisk ordfører for Enhedslisten. Det erfarer TV 2.

Pernille Skipper er eneste kandidat til posten. Partiet holder netop nu gruppemøde, hvor der vælges en ny politisk ordfører.

Det sker som følge af, at Johanne Schmidt-Nielsen ikke kan opstille til næste folketingsvalg. Partiets rotationsregler betyder, at man ikke kan opstille igen, når man har været medlem af Folketinget i syv år. Meldingen kommer et par uger før partiets årsmøde, der afholdes i København senere i maj.

Schmidt-Nielsen fortsætter som ordfører for områderne udlændinge og integration, ligesom hun bliver i gruppeledelsen. Den markante profil blev valgt til Folketinget i 2007 og har været partiets første politiske ordfører. Enhedslisten har som det eneste parti i Folketinget kollektiv ledelse, men indførte i 2009 posten som politisk ordfører. 

Skipper allerede kørt i stilling

Skipper, der blev valgt til Folketinget i 2011, er allerede kørt i stilling som ny frontfigur. 

På partiets årsmøde sidste år valgte medlemmerne Pernille Skipper til at stå øverst på den prioriterede liste over folketingskandidater og hun meldte sig dengang klar til at overtage den for partiet helt centrale Nørrebrokreds, hvor partiet ved sidste valg fik mere end hver fjerde stemme. 

Der er dog en tung arv at løfte for Pernille Skipper. Ved sidste valg fik Johanne Schmidt-Nielsen tredjeflest personlige stemmer blandt alle partier. Mere end 40.000 københavnere satte kryds ved hende. 

Enhedslisten har indkaldt til pressemøde klokken 11 i Provianthuset på Christiansborg, hvor den nye politiske ordfører præsenteres.