Politik

Flertal hiver Lauritzen i hasteforespørgsel om skattely

Regeringen må nu forklare Folketinget, hvad den vil gøre for at forhindre, at virksomheder og private sender penge ud af landet.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) skal næste onsdag redegøre for, hvad regeringen vil gøre for at bekæmpe skattely.

Det sker i en hasteforespørgsel i Folketinget, som oppositionen har indkaldt til med støtte fra Dansk Folkeparti.

Socialdemokraterne, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre og SF har bedt skatteministeren redegøre for, hvad regeringen vil gøre for at forhindre, at privatpersoner og virksomheder kryber i skattely.

Forespørgslen kommer efter afsløringen af LuxLeaks og de såkaldte Panama-papirer.

- En fælles dagsorden

1. maj lancerede Socialdemokraterne en 17 punkts-plan mod skattesnyd, som skatteministeren dengang erklærede sig åben for at se på.

- Det her er en fælles dagsorden, hvor jeg tror, at næsten alle partier i Folketinget har en dagsorden om at gøre noget. Problemet ligger ikke i at skaffe 90 mandater, men i at gøre noget, der har en reel effekt, sagde ministeren til Ritzau.

Det vurderes, at et beløb svarende til cirka 100-150 milliarder danske kroner befinder sig i skattely. Lektor i økonomi ved Københavns Universitet, Niels Johannesen, der netop har forsket i beskatning og skatteunddragelse, har tidligere over for TV 2 vurderet, at den danske statskasse går glip af mellem 2,5 og 3,75 milliarder kroner i skat på kapitalindkomster.