Politik

Donald Trump deler vandene i Dansk Folkeparti

Hvem er egentlig det bedste bud på en amerikansk præsidentkandidat? Det spørgsmål deler udenrigs- og EU-ordførerne i Dansk Folkeparti.

Med nattens sejr er spændingen taget af Republikanernes nominering af partiets præsidentkandidat. Donald Trump er nu partiets bedste bud på USA's næste præsident. Men er det egentlig godt eller skidt?

Det er man ikke helt enige om i Folketingets næststørste parti, Dansk Folkeparti. Udenrigsordfører Søren Espersen er ganske klar i mælet, når snakken falder på emnet.

- Jeg ser gerne, at Clinton vinder. Så ved vi, hvad vi får. Hvordan det går med Trump er mere usikkert, siger han til TV 2.

Espersen: Jeg håber, det bliver Clinton

Han håber, at Hillary Clinton bliver USA's næste præsident.

- Det er også det, der vil være det bedste for Europa. Men man ved aldrig helt. Vi troede, at Obama ville være en gevinst for Europa, men det har været katastrofalt hvad han har stået for i udenrigs- og sikkerhedspolitikken. Jeg tror, man skal være meget forsigtig med at sige, at hvis det bliver Trump, så går det sådan og sådan, siger han.

Anderledes lyder det, hvis man spørger partiets EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth.

- Jeg er godt tilfreds med, at Donald Trump nu ser ud til at blive republikansk præsidentkandidat. Jeg står 100 pct. på mål for de ting, jeg har sagt tidligere og støtter Trumps kandidatur fuldt ud, men ønsker ikke at kommentere yderligere på det. Så risikerer jeg bare at blive Trump-ordfører, og det vil jeg trods alt ikke. Jeg vil gerne koncentrere mig om mit virke i dansk politik som EU-ordfører, siger han til TV 2.

Berth: Politisk korrekthed er kvalmende

Tidligere har han over for TV 2 ikke lagt skjul på, at Donald Trump er den bedste kandidat.

- Jeg synes, man skal prøve at se bort fra hans facon, og se på, hvad det er, manden rent faktisk siger. Det, som er kendetegnende for hans politik, er jo at han vil have et stærkt USA. Et USA, hvor man begrænser indvandringen. Og et USA, hvor man har en større social sammenhørighed end i dag – altså for eksempel når han argumenterer for skattelettelser til de mindre velbjergede, men ikke til de rigeste, forklarede Kenneth Kristensen Berth i marts.

Her beskrev EU-ordføreren også, at han "får kvalme af den politiske korrekthed", der hersker, når politikere i kor lægger luft til den kontroversielle Donald Trump.

- Den politiske korrekthed er det, der forhindrer, at vi som politikere gør det, der er nødvendigt. Vi er bundet op af alle mulige konventioner, internationale aftaler og politisk korrekte menneskers udlægning af jura og god moral. I stedet for at gøre det, der er fornuftigt, sætter vi en ramme for os selv, som gør, at vi i virkeligheden ikke rigtigt kan agere, lød det fra Kenneth Kristensen Berth.