Politik

- Løkke har taget tusindvis af kroner op af lommen på den enlige mor

Statsministeren har lugtesans som en trøffelgris, når det gælder om at ramme de svageste, mener Johanne Schmidt-Nielsen (EL).

Egentlig er Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, fortaler for, at alle får en prøveperiode. Det har statsministeren også fået, men den er ved at være overstået nu – og det er svært at være imponeret over hans indsats, mener hun. 

- Kender I de der trøffelgrise? Det er sådan nogle små dyr med en exceptionelt forfinet lugtesans. Deres silkebløde tryner kan finde en trøffel, der ligger begravet dybt i jorden på lang afstand. Uden sammenligning i øvrigt mistænker jeg statsministeren for at kunne lidt af det samme.

- Med enestående præcision finder han frem til de mennesker i vores samfund, der har allermindst, lød det, da hun søndag morgen holdt dagens første 1. maj-tale hos fagforbundet 3Fs afdeling i Kastrup syd for København.

Lars Løkke Rasmussens (V) første år i Statsministeriet er primært gået med at jage dem, der har mindst i samfundet, pointerede Enhedslistens frontfigur.

- Manden har taget tusindvis af kroner op af lommen på den enlige mor eller den enlige far, som har fået en fyreseddel. Han har gjort det endnu sværere at betale husleje for dem, der er ramt af sygdom. Han har skåret milliarder på verdens fattigste, på støtten til mennesker med handicap, på vores børn, på plejen til de ældre.

Ingen bliver rigere af at der tages fra andre

Regeringen er i færd med at trevle det sociale sikkerhedsnet op, som vores forfædre har kæmpet for at skabe.

- Jeg har godt hørt højrefløjen sige, at alt det der med at tage fra de ledige og de syge, det i virkeligheden handler om respekt for de lavtlønnede. Undskyld mig. Tænk lige over den logik. Den lavtlønnede sosu bliver da ikke rigere af, at hendes fyrede kollega bliver fattigere.

- Så til alle I blå politikere: Vi falder ikke for jeres spin-nummer. Jeres politik har intet med respekt at gøre. Tværtimod. Og det er respektløst, at I tror, vi er dumme nok til at hoppe på den.

- Hulubulu, Kristian, hvor er du henne? 

Og hvor er Dansk Folkeparti egentlig, spurgte Johanne Schmidt-Nielsen.

- Hulubulu, Kristian (Thulesen Dahl, red.), hvor er du henne? Du er formand for det største parti i blå blok. Du er alt for stor til at gemme dig bag Lars Løkke. Jeg har hørt dig sige, at Dansk Folkeparti er et arbejderparti. Men glemmer du, så husker vi, sagde hun og mindede om nogle af de synder, han i hendes øjne har begået.

- Ud over at afskaffe efterlønnen og forringe dagpengene har I nu lagt mandater til at skære i både kontanthjælpen og i boligydelsen til Danmarks fattige pensionister. Sådan handler et arbejderparti ikke, tordnede Johanne Schmidt-Nielsen, der rundede op med en opfordring til at holde fast i håbet.

- Når man hører på Løkke, Thulesen Dahl og Støjberg, kan man godt få lyst til at slukke for fjernsynet og melde sig ud af det hele. Men tænk nu på, hvor meget vi har at vinde, hvis vi insisterer på solidariteten, på bæredygtigheden og på tilliden. Tænk på, hvor stærke vi bliver hver især, hvis vi står sammen. Vi vil nægte os at finde os i, at de river ned. Vi skal bygge op. Og vi skal nægte at opgive hinanden.

Johanne Schmidt-Nielsen fortsætter søndag til sygeplejerskernes 1. maj i Frederiksborggade i København, inden hun 13.45 rammer Fælledparken på Østerbro i København, hvor hun taler sammen med SF-formand Pia Olsen Dyhr og Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen.