Politik

Frederiksen tordner mod Løkke og DF: I sætter danskerne op mod hinanden

Dansk Folkeparti kan ikke bruges til at trække Danmark i den rigtige retning, fastslår Mette Frederiksen.

Regeringen splitter mere, end den samler, og Dansk Folkeparti er utilregneligt.

Sådan lød bredsiden mod det borgerlige flertal i Folketinget fra oppositionens leder, Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen, der indledte sin 1. maj-turné ved at tale for sin lokale partiforening i Ballerup på den københavnske vestegn.

S-formanden lagde ud med et angreb på regeringens uddannelsespolitik, som ifølge hende vil gå hårdt ud over provinsen og Vestegnen, fordi unge, der kommer fra bogligt svage hjem, vil få sværere ved at tage en uddannelse.

- Derfor bliver det et klart og rungende nej fra vores side. Vi vil kæmpe for hver og én af de unge. Uddannelse er kampen for lighed. Det er kampen for det enkelte menneskes frihed. Det er vores fremtid, sagde Mette Frederiksen.

'Regeringen splitter hvor vi kunne samle'

- Vi har en regering og et flertal, der vælger at splitte, hvor vi kunne samles. Først foreslår regeringen at bygge markant færre almene boliger i byerne. Så indfører Løkke og Thulesen Dahl et kontanthjælpsloft. Et loft, der vil forringe tusindvis af udsatte familiers økonomi; et loft, der vil ramme børnene, og et loft, der gør det sværere at finde en lejlighed, der er til at betale, lød det fra Mette Frederiksen.

Det gør blot ondt værre, at de selvsamme familiers unge får sværere ved at tage en ungdomsuddannelse, hvis kravene for at komme i gymnasiet bliver hævet under de pågående gymnasieforhandlinger, hvilket blandt andet regeringen ønsker.

- Danskerne sættes op imod hinanden. Dem, der har et arbejde, over for dem, der ikke har. By og land vendes mod hinanden. Særinteresser i landbruget får lov at berige sig på naturens bekostning. Og de, som har mindst, får mindre. Det er ikke samling. Det er ikke sammenhold. Og det trækker Danmark i en forkert retning.

DF stemmer for gang på gang

Og hvis man vil trække Danmark i en anden retning, kan man ikke bruge Dansk Folkeparti til ret meget, mener Mette Frederiksen.

- De sagde ellers, at de ville få så meget indflydelse uden for regering, ikke sandt? Men hvad gør Thulesen Dahl, når regeringen kommer og skal bruge hans stemmer? Han stemmer for. Dansk Folkeparti stemmer for at tage boligydelsen fra de gamle. Stemmer for at gøre de største biler billigere. Stemmer for det kontanthjælpsloft, der rammer enlige mødre hårdest, tordnede Mette Frederiksen.

Efter valget lød meldingen fra S-formanden, at man ikke ”både kan pege på Lars Løkke som statsminister og samtidig lade som om, man tilhører et socialt progressivt flertal”.

Skattely skal bekæmpes

- Man kan vel sige, at den eneste straksopbremsning, Løkke har haft succes med, er en straksopbremsning af alle Kristian Thulesen Dahls valgløfter, drillede Mette Frederiksen.

I sin tale tegnede Mette Frederiksen også konturerne af et socialdemokratisk udspil mod skattesnydere.

- Hvis man snyder og flytter penge i skattely, så skal man straffes hårdere. Hvis man som rådgiver hjælper med at snyde i skat, så skal man gøres personligt ansvarlig og kunne miste retten til at rådgive. Vi vil bruge flere penge på Skat og på medarbejderne. De danske skattemyndigheder er blevet underprioriteret. Det skal være slut, fastslog Mette Frederiksen.

Socialdemokraternes formand fortsætter søndag til Glostrup, Faxe, Næstved og Slagelse inden hun runder dagen af klokken 14.45 til landets største 1. maj-arrangement i Fælledparken på Østerbro i København.