Politik

- Vi risikerer folk tænker: hvorfor skal jeg betale min skat, hvis de ikke gør det?

Socialdemokraterne vil slå ned på skattely med en ny pakke af tiltag. Det skriver Politiken.

Oven på det massive læk af fortrolige dokumenter om skattely i Panama, de såkaldte Panama-papirer, vil Socialdemokraterne nu stramme op på reglerne. Det skriver Politiken.

Ifølge avisen har partiet lavet en pakke med forslag, der skal gøre det lettere at afsløre milliarderne, der er gemt i udlandet, samt øge straffen for at unddrage sig skat.

- Jeg synes, at det er et stort samfundsproblem, siger Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, til Politiken og fortsætter:

- Hvis nogle får lov til at gøre det (unddrage sig skat red.), så risikerer vi, at andre vil tænke: Hvorfor skal jeg betale min skat, hvis de ikke gør det. Derfor er det vigtigt, at myndighederne skal kunne reagere.

Pakken består af 17 forslag fordelt på fem områder.

Åben for forslag

Blandt andet vil Socialdemokraterne have hårdere straffe, pligt for bankerne til at indberette transaktioner til lande kendt som skattely og en udvidelse af reglerne for revisorer og bankrådgivere, så de kan straffes for at medvirke til skatteunddragelse.

Skatteminister Karsten Lauritzen, Venstre, er klar til at lytte.

- Helt overordnet ser jeg gerne - med konstruktive øjne - på forslag, der har en reel effekt. Hvis der er nogen, der har fået en god idé, så stjæler jeg den gerne, siger han til Politiken.

Panama-papirerne er over 11 millioner dokumenter fra et panamansk advokatfirma, der giver navnene på personer og selskaber i Panama. Papirerne har vagt stor furore, da de har belyst formuer, der potentielt er gemt for skattemyndighederne.

En stribe danske personer og selskaber var at finde i dokumenterne, og det kom samtidigt frem, at Nordea har været ganske aktive i forhold til at åbne selskaber i Panama til sine kunder.

Det skønnes, at der på verdensplan er gemt omkring 39 billioner kroner i skattely.