Politik

Ansatte slår sig sammen og kræver stop for vold på bosteder

En række af de faggrupper, som risikerer at blive udsat for vold på jobbet, går sammen for at forhindre flere tragiske hændelser på landets bosteder.

For omkring to uger siden skete det igen. Tre ansatte på det socialpsykiatriske bosted Lindegården i Roskilde måtte på skadestuen, efter en beboer var kommet ud af kontrol, havde smadret flere døre og været voldelig over for de ansatte.

Episoden fandt sted kort tid efter, at en af deres kolleger var blevet dræbt med en kniv af en anden beboer på samme bosted.

Selvom det heldigvis sjældent udvikler sig så tragisk, lever mange ansatte på bosteder som Lindegården med visheden om, at de risikerer at blive udsat for vold af en af de beboere, deres arbejde handler om.

Går til ministre

Derfor er der behov for konkret handling, lyder det fra en række faggrupper, som har slået sig sammen for i fællesskab at råbe landets kommuner, regioner og staten op. 

Sosu-assistenterne, sygeplejerskerne, socialrådgiverne og socialpædagogerne er gået sammen om et oplæg, som de i næste uge vil præsentere for indenrigs- og socialminister Karen Ellemann (V) og sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V). Det skriver Avisen.dk.

De fire faggrupper foreslår blandt andet, at der skal oprettes flere sengepladser i psykiatrien, ligesom de ønsker at afskaffe vagter, hvor personalet er alene på arbejdet. Samtidig vil de have mulighed for, at Arbejdstilsynet lettere kan skride ind i forbindelse med dårlige arbejdsforhold.

Ingen mirakelløsning

Et andet forslag går på at lave en hybrid mellem en psykiatrisk afdeling og et bosted, forklarer FOA-formand Dennis Kristensen, som repræsenterer sosu-assistenterne under forhandlingerne med ministrene. Han mener ifølge Avisen.dk, at volden i dag har nået et "katastrofalt niveau".

Dorte Steensberg, der er næstformand i Dansk Sygeplejeråd, fastslår dog, at der ikke findes en enkelt snuptagsløsning på problemet.

- Det vigtigste er en handleplan, der kan dæmme op for det her hæslige problem. Og det kræver en række initiativer, for problemet går på tværs af behandlingspsykiatrien, hjemmeplejen, hospitalerne, de praktiserende læger og de sociale bosteder, siger hun.

Nye retningslinjer på vej

Indenrigs- og socialminister Karen Ellemann har over for Avisen.dk forklaret, at der netop arbejdes på nationale retningslinjer, som skal dæmme op for problemerne på området. Dem vil hun drøfte med de faglige organisationer på mødet i den kommende uge.

- Det er ikke holdbart, at vi har haft de her forfærdelige voldsepisoder og nogle af dem ovenikøbet med døden til følge. Så jeg kan godt forstå medarbejdernes frustration, siger hun til TV 2.