Politik

Vælgerne uenige: Har Alternativet leveret alternativer?

Alternativet gik til valg på at ville forny den politiske kultur i Danmark. Vælgerne er dog langt fra enige om, hvorvidt den manøvre er lykkedes.

Da Alternativet til manges overraskelse fik valgt ni mand i Folketinget ved valget i 2015, skete det med løfter om en fornyet politisk kultur, der skal være "langt mere gennemsigtig, ærlig og lyttende" end den daværende. 

Ti måneder senere er der dog delte meninger om, hvorvidt det nye parti har formået at indfri forventningerne og rent faktisk har formået at ændre måden, vi diskuterer politik på i Danmark.

Det viser en meningsmåling, som Megafon har foretaget for TV 2 og Politiken.

Kommentator: Å er en succes

I den svarer 38 procent, at de er helt eller delvist enige i, at Alternativets tilstedeværelse i dansk politik har medført, at der er skabt mere åbenhed og lydhørhed i den generelle politiske debat. Samtidig svarer 34 procent af de adspurgte vælgere dog, at de enten er helt eller delvist uenige i det samme udsagn.

Men selv om det langt fra er alle vælgere, der mener, at Alternativet lever op til sit navn, så er partiet foreløbig en succes, lyder det fra politisk kommentator Hans Engell. 

- Alternativet er i øjeblikket det parti, der har størst fremgang, når det gælder medlemmer og mobilisering. Partiet formår at skabe synlighed og eksperimenterer med den politiske udvikling. De har succes, men nu er spørgsmålet, hvordan de omsætter den, siger han.

Tilfredshed hos Alternativet

Hos Alternativet er politisk ordfører Rasmus Nordqvist yderst tilfreds med målingen og glad for, at 38 procent af de adspurgte mener, at liste Å har gjort en positiv forskel i den politiske debat.

Der er fortsat plads til at gøre det endnu bedre, erkender han, men overordnet set er partiet kommet langt på relativt kort tid, fremhæver han.

- Hvis vi kan være med til at ændre den politiske dialog, og 38 procent af befolkningen er enige i det, så har vi lavet et stort skifte. Jeg er ganske godt tilfreds med, hvad vi har nået indtil videre. Jeg har selvfølgelig meget større ambitioner om, hvad vi skal have gennemført, men jeg synes, at vi kan være tilfredse nok med, hvad vi har nået på ti måneder, forklarer han

Skal bevise deres værd

Ifølge Hans Engell får partiet med Uffe Elbæk i spidsen travlt med at bevise, at deres mange mandater arbejder i den kommende tid. 

- På et tidspunkt vil vælgerne kræve at se noget alternativt til det bestående. De vil se, hvad partiet tager initiativ til. Indtil videre har de ikke revolutioneret dansk politik, selvom de er nyskabende på to områder: De har fået et gennembrud på de sociale medier, som ingen af de øvrige partier har, og så formår de at skabe en god tone. De taler pænt om andre partier og kritiserer ikke. De har skabt en feel good-stemning om deres budskaber, forklarer han.

Hans Engell peger på, at Alternativets mest markante politiske fingeraftryk foreløbig har været partiets forslag om, at underskrifter fra 50.000 borgere skal kunne tvinge et forslag på Folketingets dagsorden. Forslaget er ikke vedtaget, men det har vakt genlyd i den politiske debat, og møder opbakning fra alle Folketingets partier med undtagelse af Venstre og Socialdemokraterne.

Tusind personer har svaret

Megafon har foretaget meningsmålingen vedrørende Alternativets aftryk på dansk politik for TV 2 og Politiken fra den 25.-27. april i år, og 1001 personer har medvirket.

16 procent var hverken enige eller uenige i udsagnet, mens 12 procent svarede ved ikke.

Fakta om meningsmåling

Spørgsmål: Alternativets tilstedeværelse i dansk politik har medført, at der er skabt mere åbenhed og lydhørhed i den generelle politiske debat.

Helt enig: 10 procent

Overvejende enig: 28 procent

Hverken/eller: 16 procent

Overvejende uenig: 17 procent

Helt uenig: 16 procent

Ved ikke: 12 procent

Total: 100 procent