Politik

I Ishøj kan det godt lade sig gøre: Her bader piger og drenge sammen

Debatten om kønsopdeling i svømmehallen har nu fået Ishøj Kommune, som har flest borgere med anden etnisk baggrund, til at komme med et modsvar.

Efter at der onsdag har været heftig debat om svømmehals-integration, kommer Ishøj Kommune med et modsvar til Tingbjergs Svømmeklub.

Ishøj er den kommune i landet, hvor der bor flest med anden etnisk baggrund. Her mener formand for kultur- og fritidsudvalget Sengül Deniz (S), at det går godt med at få pigerne i svømmehallen - også uden at opdele kønnene.

- Vi skal bakke de muslimske piger op i deres ønsker om at blive behandlet som alle andre - vi skal ikke skabe særlige parallelle kommunale tilbud, der kun gælder dem. Det er måske velment, men det skader integrationen, skriver hun på Facebook.

Et misforstået hensyn

Integrationsminister Inger Støjberg fra Venstre har kaldt det et ”fuldstændig misforstået hensyn”.

Men det er ikke en kritik, formanden for Fagligt Udvalg i Dansk Skoleidræt, Preben Hansen, kan tilslutte sig. Han mener, at politikernes udtalelser er forventelige.

- Det er et politisk budskab, der skal sælges. Vi andre skal udføre det i praksis, og den del mangler de forståelse for, siger han.

Han kalder samtidig Hovedstadens Svømmeklubs tilbud med kønsopdelt svømning for ”helt fornuftigt”.

- Som lærer skal man arbejde både på den korte og lange bane. Men vi bliver nødt ikke at bruge tid på at tage de kampe dagligt, ellers ville vi aldrig nå vores primære opgave. Nemlig at undervise, siger han.

Opskriften på integration

Debatten er blusset op, efter at Hovedstadens Svømmeklub i en pressemeddelelse annoncerede, at de havde fundet ”opskriften på integration”.

Der står også, at den er fundet med respekt for de barrierer, der forhindrer børn med en anden etnisk baggrund at blive en del af en svømmeklub. Det har resulteret i, at der de seneste år har været kønsopdelte hold, og at undervisningen er foregået for tildækkede vinduer.

”Undertrykkende” kalder Sengül Deniz de skærmede vinduer. Hun kan ikke tilslutte sig, at det skulle være vejen til integration.

Ifølge hende er fremgangsmåden helt forkert. Og det selvom den har fået 246 nydanske piger i alderen 5-12 til at melde sig til svømning, siden projektet begyndte.

- Når der bliver kønsopdelt, så er det med til at styrke det parallelsamfund, som vi egentlig prøver at gøre op med, siger hun.

Hun mener ikke, at det er noget, der er problemer med i Ishøj Kommune.

- Havde det været aktuelt, var man gået i dialog med forældrene og skolerne, siger hun.

- På den måde havde vi taget hånd om problemet med at finde et kompromis.

Opgiver kampen

Formanden for Fagligt Udvalg i Dansk Skoleidræt, Preben Hansen, mener ikke, det er op til den enkelte idrætslærer i den enkelte time at arbejde for god integration på sigt.

Men det er Sengül Deniz ikke overbevist om.

- Så opgiver man kampen. Det handler om, at man snakker om det og gør det mere synligt, hvorfor det er vigtigt at deltage i sådan noget som svømning, siger hun.

Hun indrømmer dog også, at det er muligt, at lærerne ikke har nok redskaber og resurser til løse problemerne via dialog og oplysning.