Politik

Støjberg raser over kønsopdelt svømmeundervisning: Varsler ’drastiske beslutninger’

Det kan blive nødvendigt at blande sig i kommunalbestyrelsernes arbejde, hvis de fortsætter med at tage misforståede hensyn, siger minister.

Kønsopdelt svømmeundervisning er et ”fuldstændigt misforstået hensyn”, der skader integrationen frem for at gavne den. Og kan kommunalbestyrelserne ikke forstå det, vil regeringen skride til handling.

Så klar lyder meldingen fra integrationsminister Inger Støjberg (V), efter at det onsdag er kommet frem, at et integrationsprojekt i Hovedstadens Svømmeklub i Tingbjerg nu kønsopdeler svømmeundervisningen for at få piger med indvandrerbaggrund til svømning.

- Det kan godt være, at de her piger lærer at svømme, men de bliver jo ikke integreret. Og det er jo det, det hele handler om. Man kan godt begå sig i Danmark, selvom man ikke kan svømme. Men man kan ikke begå sig i Danmark, hvis ikke man kender til danskere og har fået danske værdier og normer ind under huden, siger Inger Støjberg til TV 2.

Den helt forkerte retning

Svømmeklubben ser selv projektet som en succes, der styrker integrationen.

- Mange af pigerne ville ikke få et svømmetilbud af deres familier, hvis ikke vi kønsopdelte, siger Lars Sørensen, direktør i Hovedstadens Svømmeklub, til Berlingske.

Men ministeren er lodret uenig:

 - Man bliver ikke integreret ved kun at svømme rundt sammen med personer af samme køn. For i Danmark er det nu engang sådan, at piger og drenge, kvinder og mænd, er lige meget værd. Og det skal være sådan, at man kan deltage i fritidsinteresse, svømning eller hvad man nu ellers går til, sammen på tværs af kønnene. Det er en helt grundlæggende værdi i Danmark. Jeg synes ærligt talt, at det er meget forfejlet og et helt misforstået hensyn. Og det er for mig at se noget, der trækker i den helt forkerte retning, siger Støjberg.

Klar til at skride ind

Det er jo en kommunal beslutning. Hvad er din besked til kommunerne?

- Hvis jeg var kommunalbestyrelsesmedlem, så havde jeg ikke tilladt det her. Og jeg synes faktisk, at vi ser for mange eksempler, hvor man tager misforståede hensyn. Vi kan også se, at der er skoler, hvor der 98 procent tosprogede. Nu kan vi se det med svømmeundervisning. Og vi har set mange andre eksempler. Jeg må sige, at jeg ikke synes tingene lykkes. Og det kan godt være, at vi er ved at nå derhen, hvor vi er nødt til at træffe nogle lidt mere drastiske beslutninger. Det kan godt være at vi når derhen, hvor det ikke alene er kommunalbestyrelsesmedlemmer, der kommer til at bestemme det her.

Hvad mener du med det?

- Indtil videre har det jo været sådan, at det alene har været op til kommunalbestyrelserne, hvordan man ville arrangere sådan noget som svømmeundervisning og hvordan skolernes sammensætning skulle være. Men man må bare sige, at der er alt for mange eksempler, hvor man har taget misforståede hensyn, og derfor kan det godt være, at vi skal til at være lidt mere håndfaste.

Hvad kunne det konkret være?

- Det kunne godt være, at vi skulle til at stille krav til netop hvordan sammensætningen på skolerne skal være, og om man kan tage de her hensyn. Jeg mener, at der bliver taget for mange hensyn. Jeg mener ikke, at vi udviser den stolthed overfor de traditioner, den kultur og det værdisæt, vi har. Og det er misforstået, når vi nu træder et skridt tilbage igen og igen.

Er det så Folketinget, der skal bestemme, hvordan svømmehallerne skal indrettes?

- Jeg ser sådan set helst, at det forbliver som det er. Altså at det er kommunalbestyrelserne, der bestemmer. Men man må også bare sige, at der er for mange ting, der ikke fungerer. Og hvor man tager et misforstået hensyn til stor skade for integrationen. Jeg har ikke et fikst og færdigt lovforslag på hånden, men jeg vil omvendt sige det sådan, at det godt kan være, at vi på et tidspunkt bliver nødt til at tage mere håndfaste midler i brug og simpelthen stille krav til kommunerne om hvordan man skal arrangere de her ting.

Er det ikke indblanding i det kommunale selvstyre?

- Det er klart en indblanding i kommunalbestyrelsernes ret til for eksempel at arrangere svømmeundervisning og stå for hvordan skolerne skal sammensættes, siger Inger Støjberg.