Panama-lækagen

Efter Panama-papirerne: Kommune vil give skatteål sparket

Albertslund vil straffe virksomheder, der sender penge i skattely. Det sender et vigtigt signal, mener borgmesteren, men en skatteadvokat tvivler.

Det skal være slut med at levere alt fra matematikbøger til rengøringsydelser til Albertlund Kommune, hvis man som virksomhed sender de penge, ordren indbringer, i skattely.

Det mener et politisk flertal i den københavnske vestegnskommune, som vil straffe de firmaer, der snor sig uden om skattefar og fællesskabet.

- Vi vil vise vejen for, hvor langt landets kommuner kan gå for at sikre, at skatteborgernes penge ikke ender i skattely. Det er vigtigt, at virksomhederne overholder lovgivningen, og derfor skal alle, der leverer varer- og tjenesteydelser til kommunen, kunne dokumentere, at de overholder reglerne, fortæller borgmester Steen Christiansen (S).

Kontrol med virksomheder

Konkret er Socialdemokraterne, SF og De Radikale - der til sammen har flertal i byrådet - parate til at indføre kontrol med virksomheder og deres banker for at holde styr på, at de ikke sender penge ud af landet til eksempelvis Cayman Islands, Panama eller andre steder i skattely.

Partierne vil lade kommunens revision kontrollere fem til ti tilfældige virksomheder hver år, der leverer varer- eller tjenester for tre millioner eller derover, for at holde øje med, om de bryder reglerne. 

Samtidig skal fremtidige leverandører skrive under på, at de ikke unddrager sig skattebetaling, ligesom kommunens Økonomiudvalg til hver en tid skal kunne kræve en redegørelse om en leverandørs skatteforhold. 

Moral kan give bagslag

I bestræbelserne på at holde den etiske fane højt, risikerer Albertslund Kommune dog selv at komme på kant med loven, vurderer skatteadvokat og ekstern lektor ved Aarhus Universitet, Torben Bagge.

Det er nemlig ikke altid ulovligt for virksomheder at arbejde på at bringe deres skat ned, og dermed kan en kommune som Albertslund uretmæssigt komme til at straffe en samarbejdspartner, der ikke har forbrudt sig mod nogle love, påpeger han.

- Man skal passe på med at agere moralens vogter, hvis man selv ender med at begå en ulovlighed. Hvis leverandøren begrænser sine skatter på lovlig vis, risikerer kommunen at handle ulovligt, siger Torben Bagge med henvisning til, at offentlige myndigheder skal handle på et sagligt grundlag.

Saglighed handler ikke om moral

- Og moral er ikke en del af en saglig vurdering, uddyber han.

Der er dog allerede taget højde for lovligheden i forslaget, forsikrer borgmester Steen Christiansen.

- Vi har fået en klar vurdering af, at det kan lade sig gøre, fastslår han.

Svært at indføre

Selv hvis der ikke er problemer med lovligheden af tiltaget, kan det dog blive svært at gennemføre, vurderer Per Hansen, der er investeringsøkonom i Nordnet, som hjælper virksomheder og private med at investere penge.

- Jeg forstår udemærket, at det her for mange er et spørgsmål om retfærdighed, men det kan blive noget nær umuligt at få en pletfri attest og garanti for, at en virksomhed eller en af dens underleverandører ikke har noget i klemme, forklarer han.

Per Hansen karakteriserer tiltaget som en "prøveballon", men på sigt kan det gå hen og blive reelt og et vigtigt parameter for, hvordan en virksomhed brander sig, siger han.

- Med tiden kan det blive en del af CSR-ordningen (den måde, som virksomheder tager socialt ansvar på, red.). Så vil virksomhederne kunne garantere, at de overholder lovgivningen, forklarer han.

Stopper samarbejdet

Albertslunds borgmester vil dog have handling her og nu, og får kommunen beviser for, at en kommunal leverandør sender penge i skattely, så vil det straks betyde en afbrydelse af samarbejdet.

Steen Christiansen kan ikke pege på konkrete tilfælde, hvor kommunen har afsløret en leverandør i at fifle og sende skattepenge ud af landet. Tiltaget er i stedet en reaktion på afsløringen af de 11,5 millioner dokumenter, som viste, at et firma i Panama har hjulpet velhavere og virksomheder fra alle dele af verden med at skjule formuer fra deres lokale myndigheder.

- Det her udspringer af den offentlige debat efter Panama-lækagen. Vi vil gå forrest og stille krav til dem, vi arbejder med, om at opføre sig ordentligt med skatteborgernes penge, siger den socialdemokratiske borgmester.