Efter Panama-papirerne: Kommune vil give skatteål sparket

Albertslund vil straffe virksomheder, der sender penge i skattely. Det sender et vigtigt signal, mener borgmesteren, men en skatteadvokat tvivler.

Det skal v√¶re slut med at levere alt fra matematikb√łger til reng√łringsydelser til Albertlund Kommune, hvis man som virksomhed sender de penge, ordren indbringer, i skattely.

Det mener et politisk flertal i den k√łbenhavnske vestegnskommune, som vil straffe de firmaer, der snor sig uden om skattefar og f√¶llesskabet.

- Vi vil vise vejen for, hvor langt landets kommuner kan g√• for at sikre, at skatteborgernes penge ikke ender i skattely. Det er vigtigt, at virksomhederne overholder lovgivningen, og derfor skal alle, der leverer varer- og tjenesteydelser til kommunen, kunne dokumentere, at de overholder reglerne, fort√¶ller borgmester Steen Christiansen (S).

Kontrol med virksomheder

Konkret er Socialdemokraterne, SF og De Radikale - der til sammen har flertal i byr√•det - parate til at indf√łre kontrol med virksomheder og deres banker for at holde styr p√•, at de ikke sender penge ud af landet til eksempelvis Cayman Islands, Panama eller andre steder i skattely.

Partierne vil lade kommunens revision kontrollere fem til ti tilf√¶ldige virksomheder hver √•r, der leverer varer- eller tjenester for tre millioner eller derover, for at holde √łje med, om de bryder reglerne. 

Samtidig skal fremtidige leverand√łrer skrive under p√•, at de ikke unddrager sig skattebetaling, ligesom kommunens √ėkonomiudvalg til hver en tid skal kunne kr√¶ve en redeg√łrelse om en leverand√łrs skatteforhold. 

Moral kan give bagslag

I bestr√¶belserne p√• at holde den etiske fane h√łjt, risikerer Albertslund Kommune dog selv at komme p√• kant med loven, vurderer skatteadvokat og ekstern lektor ved Aarhus Universitet, Torben Bagge.

Det er nemlig ikke altid ulovligt for virksomheder at arbejde på at bringe deres skat ned, og dermed kan en kommune som Albertslund uretmæssigt komme til at straffe en samarbejdspartner, der ikke har forbrudt sig mod nogle love, påpeger han.

- Man skal passe p√• med at agere moralens vogter, hvis man selv ender med at beg√• en ulovlighed. Hvis leverand√łren begr√¶nser sine skatter p√• lovlig vis, risikerer kommunen at handle ulovligt, siger Torben Bagge med henvisning til, at offentlige myndigheder skal handle p√• et sagligt grundlag.

Saglighed handler ikke om moral

- Og moral er ikke en del af en saglig vurdering, uddyber han.

Der er dog allerede taget h√łjde for lovligheden i forslaget, forsikrer borgmester Steen Christiansen.

- Vi har f√•et en klar vurdering af, at det kan lade sig g√łre, fastsl√•r han.

Sv√¶rt at indf√łre

Selv hvis der ikke er problemer med lovligheden af tiltaget, kan det dog blive sv√¶rt at gennemf√łre, vurderer Per Hansen, der er investerings√łkonom i Nordnet, som hj√¶lper virksomheder og private med at investere penge.

- Jeg forst√•r udem√¶rket, at det her for mange er et sp√łrgsm√•l om retf√¶rdighed, men det kan blive noget n√¶r umuligt at f√• en pletfri attest og garanti for, at en virksomhed eller en af dens underleverand√łrer ikke har noget i klemme, forklarer han.

Per Hansen karakteriserer tiltaget som en "pr√łveballon", men p√• sigt kan det g√• hen og blive reelt og et vigtigt parameter for, hvordan en virksomhed brander sig, siger han.

- Med tiden kan det blive en del af CSR-ordningen (den måde, som virksomheder tager socialt ansvar på, red.). Så vil virksomhederne kunne garantere, at de overholder lovgivningen, forklarer han.

Stopper samarbejdet

Albertslunds borgmester vil dog have handling her og nu, og f√•r kommunen beviser for, at en kommunal leverand√łr sender penge i skattely, s√• vil det straks betyde en afbrydelse af samarbejdet.

Steen Christiansen kan ikke pege p√• konkrete tilf√¶lde, hvor kommunen har afsl√łret en leverand√łr i at fifle og sende skattepenge ud af landet. Tiltaget er i stedet en reaktion p√• afsl√łringen af de 11,5 millioner dokumenter, som viste, at et firma i Panama har hjulpet velhavere og virksomheder fra alle dele af verden med at skjule formuer fra deres lokale myndigheder.

- Det her udspringer af den offentlige debat efter Panama-l√¶kagen. Vi vil g√• forrest og stille krav til dem, vi arbejder med, om at opf√łre sig ordentligt med skatteborgernes penge, siger den socialdemokratiske borgmester.