Politik

Nationalpartiet: Ministeriet afviser vores vælgererklæringer

Nationalpartiet og Social- og Indenrigsministeriet er på kollisionskurs på grund af vælgererklæringer.

Mandag morgen begyndte fint for Nationalpartiet, som meddelte, at man nu havde nok vælgererklæringer til at kunne stille op til næste folketingsvalg.

Glæden er helt væk mandag aften, hvor Nationalpartiet anklager Social- og Indenrigsministeriet for direkte sabotage.

Ministeriet har ifølge Nationalpartiets formand, Kashif Ahmad, mandag nægtet at tage imod de omkring 20.000 vælgererklæringer, som er nødvendige for at kunne stille op.

Det er ikke korrekt, oplyser ministeriet til Ritzau. Men Kashif Ahmad står fast over for TV 2.

- Vi har fulgt de anvisninger, der har været fra ministeriet. Vi har fået fortalt, at det kun var den digitale løsning, der blev brugt nu. Papirvælgererklæringer er fortid, lød meldingen. Vi har så siddet og fulgt deres ansvisninger og sendt dem ind i digitalt. Og vi har så løbende siden 12. januar makuleret dem, da der er personfølsomme informationer på, siger Kashif Ahmad og fortsætter:

- Vi har hele tiden fået at vide, at systemet ville virke i starten af april. Lørdag siger indenrigsministeren så, at der er koks i systemet, og at det først kommer op og køre i sommerferien. Pludselig er der ikke noget, der hedder et digitalt system. Det gamle papirsystem er i stedet aktuelt, og derfor vil de ikke tage imod de digitale.

Et femcifret antal erklæringer er makuleret 

12. januar i år blev et nyt digitalt system for vælgererklæringer lanceret. Men der har været problemer med systemet, hvilket partier som Kristendemokraterne og Nationalpartiet har kritiseret.

Ifølge Nationalpartiet har ministeriet op til flere gange oplyst, at papirvælgererklæringer ikke længere ville blive modtaget. Papirerne skulle altså i stedet digitaliseres - for eksempel i et regneark - og derefter uploades i det nye digitale system.

- Nu lander vi så mellem to stole, og det er fuldstændig urimeligt. En demokratisk skandale. Jeg føler, at det her er en sabotage mod nye partier. Jeg kan ikke forstå, at det sker i dagen Danmark. Vi fik en del tusinde, hvor folk havde sendt på mail. Dem har vi stadig. Og så har vi nogle fra den seneste måned. Cirka halvdelen er makuleret. Så vi har omkring 10.000 nu, siger Kashif Ahmad videre til TV 2.

Ministerie afviser anklage blankt 

Ministeriet oplyser til gengæld, at man meget klart har beskrevet proceduren til Nationalpartiet.

- Social- og Indenrigsministeriet har meddelt Nationalpartiet, at vælgererklæringer, der er afgivet på papir efter den gamle ordning, skal indleveres til ministeriet i papirform ved anmeldelsen. Dette står tydeligt i bekendtgørelsen om indsamling af vælgererklæringer. Ministeriet har aldrig vejledt partier om at makulere gyldige vælgererklæringer, men har tværtimod skrevet i et informationsbrev til alle partier, som Nationalpartiet har fået tilsendt flere gange, at partiet skal opbevare papirerklæringerne, så længe de er gyldige, lyder det i en skriftlig meddelelse til TV 2 

- Det er jo den eneste måde, ministeriet kan kontrollere, at vælgererklæringerne er gyldige, underskrevne, attesterede af kommunen osv. Det giver ingen mening, hvis Nationalpartiet har makuleret deres egne vælgererklæringer.

Ministeriet siger desuden, at man ikke har afvist partiets erklæringer af en ganske simpel årsag:

- Partiet har endnu ikke indleveret en eneste vælgererklæring til ministeriet lyder det. .

Chokerede over beskyldninger 

Valgkonsulent i Social- og Indenrigsministeriet Christine Boeskov kalder desuden Nationalpartiets beskyldninger for grove. 

- Vi er chokerede over de fremsatte beskyldninger om sabotage. Det er ikke korrekte og grove beskyldninger mod embedsværket, siger hun ifølge Ritzau.

Ifølge Christine Boeskov har Nationalpartiet flere gange fået tilsendt brev om proceduren. Men ministeriet har endnu ikke truffet afgørelse, som Nationalpartiet antyder.

- Status i sagen nu er, at ministeriet i morgen sender Nationalpartiet en skriftlig anmodning om at oplyse, hvor mange vælgererklæringer de er i besiddelse af. Og så behandles sagen derfra. Ministeriet har ikke truffet afgørelse i sagen endnu, som Nationalpartiet ellers giver udtryk for, lyder det desuden i det skriftlige svar til TV 2.