Politik

Hjemmeværnet har hjulpet politiet ved grænsen i flere måneder

Regeringen vil lade Hjemmeværnet assistere politiet ved grænsen, lød en udmelding søndag. Men Hjemmeværnet har allerede hjulpet de seneste måneder.

Hjemmeværnet har i de seneste måneder flere gange hjulpet politiet med den danske grænsekontrol. Det er sket med værnets to nyerhvervede fly, der er udstyret med avancerede infrarøde overvågningskameraer, skriver Jyllands-Posten

Chefen for Flyverhjemmeværnet, oberst Bernt B. Christiansen, oplyser, at de to Britten-Norman-fly har fløjet flere operationer i grænseområdet i Sønderjylland som en støtte til politiets grænsekontrol. Under missionerne bliver der transmitteret live-billeder af grænselandskabet direkte ned til politiet, der via håndholdte enheder kan følge med i optagelserne fra flyet. 

- Vi kan både om dagen og om natten skabe et overblik fra luften af, hvad der foregår på jorden, og det kan bruges i mange sammenhænge, siger Bernt B. Christiansen, der tilføjer:

- Flyene kan for eksempel bruges til eftersøgning af personer. Det infrarøde kamera kan se varme kroppe. Det kan være fru Pedersen, der er blevet væk i et skovområde, eller personer, der bevæger sig i et grænseområde.

Politiet bekræfter hjælpen 

Hos Rigspolitiet bekræfter vicepolitiinspektør Per Jensen fra Nationalt Beredskabscenter, at politiet allerede har bedt forsvaret om at hjælpe med flyovervågning af grænsen i Sønderjylland, og forsvaret har efterfølgende brugt både helikoptere og Hjemmeværnets fly. 

- Det er korrekt, at forsvaret har hjulpet os med flyovervågning af grænsen tre til fire gange. Det har både været med helikoptere og hjemmeværnsfly, siger Per Jensen. 

Ifølge politiet har de varmesøgende kameraer endnu ikke afsløret illegale grænsekrydsere, hvilket jo også kan være positivt, lyder det fra Flyverhjemmeværnet. 

- Er det en succes, hvis vi finder nogen eller ikke finder nogen? Det vil vi ikke forholde os til. Det kan jo være lige så positivt, at vi ikke finder nogen, når vi afsøger et område. Vi har løst den opgave, som vi er blevet stillet af forsvaret, og vi har for politiet skabt et overbliksbillede fra luften over de områder, som politiet ønsker, siger Bernt B. Christiansen. 

Hjælpen er guld værd 

De to tomotorersfly, der er leaset inden for Hjemmeværnets budget, blev først taget i brug i januar, og Flyverhjemmeværnet er snart klar med et døgnberedskab. Flyene er bemandet med frivillige civile piloter, heriblandt SAS-piloter. Hjemmeværnets civile chef, folketingsmedlem Bjarne Laustsen (S), glæder sig over, at de nye fly allerede hjælper politiet med grænsekontrol.

- Lige så snart vi havde fået de nye fly, kom der efterspørgsel på, om vi kunne hjælpe med at overvåge grænsen. Overvågningen er guld værd for politiet, siger Bjarne Laustsen.