Politik

Kristian Jensen: Her er Putins løgne

Danmark bidrager til EU's forsøg på at imødegå russisk propaganda. Det virker og bør styrkes, siger minister.

Det var USA's præsident, Barack Obama, der grundlagde Islamisk Stat. Det har en tidligere CIA-agent indrømmet. I hvert fald hvis man skal tro prorussiske medier i Østeuropa i denne uge.

Det er et eksempel på misinformation, som EU's såkaldte East Stratcom-kontor onsdag forsøgte at imødegå i et nyhedsbrev, der udsendes til 6500 følgere på Twitter - blandt andet mediefolk i østeuropæiske lande.

Ifølge udenrigsminister Kristian Jensen er der stadig flere tegn på, at EU's ni mand store taskforce kaldet East Stratcom begynder at få succes med at imødegå den misinformation og propaganda, som Rusland forsøger at sprede via medier og myndigheder:

- Jeg synes, det er imponerende, at de har fået så stor gennemslagskraft allerede nu med så få mennesker ansat i enheden. Det viser bare, at der er behov for at skalere op, for det er muligt at gøre meget mere, siger Kristian Jensen.

Løgne afsløret

East Stratcom blev oprettet i 2015 af Danmark, Estland, Letland og Storbritannien, og Danmark bidrager med én af de i alt ni eksperter i enheden, Jon Kyst. Men der er behov for, at andre lande nu går med, så indsatsen kan udvides, siger Kristian Jensen.

Selv om det er vanskeligt at dokumentere effekten med tal og statistik, så henviser udenrigsministeren til flere konkrete eksempler, hvor det angiveligt er lykkedes at imødegå russiske "løgne".

Mest omtalt har måske været den såkaldte "Lisa-sag" fra Berlin, hvor det blev afsløret, at det var løgn, at en flygtning havde voldtaget en 13-årig russisk pige.

Historien nåede dog både at mobilisere demonstrationer og skabe vrede mod Merkels flygtningepolitik, inden løgnen blev afsløret.

Kristian Jensen nævner også et andet eksempel, hvor Putin forsøgte at bilde russerne ind, at Süddeutsche Zeitung var ejet af et amerikansk firma. Det skete ifølge Kristian Jensen for at miskreditere avisens historie om, at Putin var blandet ind i Panama-skattesagen.

Rusland presser

- Det var han nødt til selv at gå ud at korrigere. Og hvis der er noget, han hader, så er det at korrigere sig selv eller indrømme fejl. Men han blev tvunget til det.

- På den måde skaber man grobund for, at russerne bliver holdt på sporet - og det synes jeg, at vi skal gøre en hel del mere for, siger Kristian Jensen og tilføjer:

- For det første skal vi prøve at skalere det her op, så der kommer flere ressourcer til enheden. For det andet skal vi forsøge at få flere lande med, og så skal vi øge kendskabet til nyhedsbrevet og den Twitter-konto, der knytter sig til Stratcom East.

- For det er vejen frem: At få flere til at erkende, hvor hårdt et pres Rusland lægger for øjeblikket.

Ud over at imødegå misinformation har East Stratcom oprettet en hjemmeside på russisk og en pressetjeneste, som på russisk kan hjælpe medierne. Målet er at få en fair gengivelse af EU-landenes motivation bag udspil og beslutninger.