Politik

Kristian Jensen advarer: Rusland går målrettet efter at ramme EU

Udenrigsministeren vil på møde torsdag opfordre flere lande til at gå med i indsats mod Rusland.

Når flygtninge fra Syrien pludselig kan finde tusinder af kilometer igennem Rusland til den nordlige grænse til Norge, så er det formentlig ikke tilfældigt.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, er i gang med en målrettet kampagne, der skal destabilisere EU - og særligt de baltiske lande er udsat.

Sådan lyder det fra udenrigsminister Kristian Jensen (V), der torsdag rejser til Letland for at deltage i et fælles møde for udenrigsministrene fra de nordiske, baltiske og Visegrad-landene - Ungarn, Polen, Tjekkiet og Slovakiet.

Klar advarsel

Det sker med en skarp advarsel om Ruslands slet skjulte forsøg på at skabe uro og splittelse i Europa. En fremfærd, som de europæiske lande ifølge den danske udenrigsminister bliver nødt til at imødegå:

- Vi oplever et meget mere aggressivt Rusland, end vi har set tidligere. Rusland har hverken evnen eller økonomisk styrke til at lave en direkte konfrontation med Europa. Derfor bruger de nålestik, siger Kristian Jensen.

Ud over at forstærke flygtningestrømmen fra Syrien mod de europæiske lande har Rusland mere eller mindre skjult interveneret i Ukraine. Rusland krænker også løbende luftrummet over blandt andet Danmark.

Russisk indblanding

Og der er stadig flere tegn på, at den russiske informationskampagne rækker dybt ind i vesteuropæiske lande, hvor Rusland forsøger at forstærke de stigende spændinger som følge af flygtningekrisen.

- Der er mistanke om russisk medfinansiering af Front National i Frankrig og indblanding i den britiske afstemning om EU. Det tegner alt sammen et billede af et Rusland, der er langt mere aggressivt. Og derfor er vi nødt til at skubbe tilbage, siger Kristian Jensen.

Under opholdet i Letland skal Kristian Jensen tale ved en konference om "hybrid warfare" - på dansk direkte oversat til "hybrid krigsførelse". Et begreb, som løseligt kan siges at dække over en "krig" uden åbenlys militærkonfrontation.

Spørgsmål: Er vi i hybridkrig med Rusland, eller vil du ikke sige det så skarpt?

- Nej, fordi ordet krig er i min optik et meget stort ord. Men vi er i en konflikt, som ikke er traditionel og entydig. Derfor er det en hybridkonflikt, vi har med dem. Netop på grund af de mange forskellige former, den har:

Behov for forstærket indsats

- Økonomisk chikane, intern transport af flygtninge, strategisk kommunikation, understøttelse af bestemte grupper i Vesten, der så spreder budskaber i overensstemmelse med russisk tankegang. Det er noget, vi ikke har set tidligere, siger Kristian Jensen.

Han vil på mødet lægge op til, at flere lande bør gå med i en forstærket indsats for at imødegå den russiske propaganda og "misinformation". Her bidrager Danmark i øjeblikket med én ekspert til det såkaldte East Stratcom-kontor.

- Danmark bidrager ligesom Litauen, Estland og Storbritannien. Vi skal gerne have flere lande med i et fornyet pres, siger Kristian Jensen.