Politik

Debat: Hvordan forebygger vi radikalisering i moskéerne?

Den tidligere imam Ahmed Akkari er blandt deltagerne ved stor debat om radikalisering i muslimske miljøer i Danmark.

Hvor omfattende er problemerne med radikalisering i muslimske miljøer i Danmark? Hvilken rolle spiller en række omdiskuterede moskeer og imamer i den sammenhæng? Og hvordan forbygger og bekæmper man bedst radikaliseringen?

Det er de spørgsmål, der onsdag eftermiddag er til debat i Landstingssalen på Christiansborg. Her har Folketingets Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalg inviteret en række forskere og muslimske debattører til en høring, efter at blandt andet TV 2s dokumentarserie ”Moskeerne bag sløret” har afsløret hvordan nogle imamer prædiker om sharialovens regler for stening, blandt meget andet.

Omstridt tidligere imam deltager

En af oplægsholderne på dagens høring er Ahmed Akkari, der selv tidligere har været imam og spillede en central rolle i forløbet omkring de protester, der opstod i dele af den arabiske verden som følge af Jyllands-Postens Muhammed-tegninger.

Ahmed Akkari har efterfølgende undskyldt sin ageren i den forbindelse og tager i dag afstand fra dele af det muslimske miljøs ageren. Derudover deltager flere forskere og en række nydanske debattører.

Kontrol af støtte til moskeer

Forud for høringen har Dansk Folkeparti foreslået, at det skal gøres ulovligt at modtage økonomiske midler til religiøse og kulturelle bygninger, herunder moskeer, fra fremmede statsmagter eller fra personer og organisationer, som modarbejder demokrati eller har tilknytning til terrorbevægelser.

Samtidig tegner der sig et politisk flertal for at kræve åbenhed om økonomien i trossamfund, herunder i moskeer, så det er muligt at få et overblik over, hvem der støtter.

Følg debatten her

Høringen på Christiansborg finder sted fra kl. 14-17. Du kan følge høringen live her på siden. Her er et overblik over programmet:

Kl. 14.00-14.05: Velkomst v/ Martin Henriksen (DF), formand for Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget

Kl. 14.05-14.50: Tema: Udfordringer og erfaringer med forebyggelse og bekæmpelse af radikalisering i visse muslimske miljøer, særligt i moskéer, i Danmark – fagligt perspektiv:

Oplægsholdere:

· Tina Magaard, lektor på Institut for Forretningsudvikling og Teknologi ved Aarhus Universitet (oplæg 15 min.)

· Anja Dalgaard-Nielsen, chef for Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet og terrorforsker ved Stanford Universitet (oplæg 15 min.)

· Ahmed Akkari, forfatter, debattør og tidligere imam (oplæg 15 min.)

Kl. 15.15-16.05: Tema: Forebyggelse af radikalisering og bekæmpelse af social kontrol i visse muslimske miljøer i Danmark - personligt perspektiv:

Oplægsholdere:

· Natasha Al-Hariri, jurastuderende, debattør og medlem af Rådet for Etniske Minoriteter (oplæg 10 min.)

· Khaterah Parwani, næstforkvinde i ”Exitcirklen - Nej til psykisk vold & social kontrol” og debattør (oplæg 10 min.)

· Geeti Amiri, sociologistuderende, debattør og blogger (oplæg 10 min.)

· Anita Johnson, direktør i RED Safehouse (oplæg 10 min.)

Kl. 16.05: Spørgsmål og paneldebat.

Kl. 16.55: Afrunding v/ Martin Henriksen (DF), formand for Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget