Politik

Vestager går i kødet på Google - igen

Den danske konkurrencekommissær i EU, Margrethe Vestager, er nu klar til at køre endnu en sag mod IT-giganten Google.

Efter et års efterforskning af sagen er EU’s konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, nu tilsyneladende klar med nye anklager mod amerikanske Google for at misbruge virksomhedens magtfulde position. Forlydenderne har kørt i dagevis i flere medier, blandt andet i de to store aviser Politico og Financial Times. Og ifølge TV 2’s egne oplysninger er det også, hvad der lige nu er forventningen.

Denne gang handler det om, at Google ved at forudinstallere sine egne apps på smartphones får en klar konkurrencefordel i forhold til andre app-producenter på markedet. Google indgår eftersigende aftaler med telefonproducenter, der bliver pålagt at installere Googles apps som betingelse for, at de må bruge Googles styresystem, Android.

Over 81 procent af alle smartphones solgt på verdensplan sidste år var udstyret med Android-styresystemet ifølge analysefirmaet Strategy Analytics, der samtidig konkluderer, at det gør Googles styresystem til det mest populære i verden.

Sagen lægges på bordet onsdag

Formentlig vil alle blive klogere på de præcise detaljer i sagen omkring middagstid onsdag. Det har dog tidligere vist sig, at de store sager i sidste øjeblik kan trække ud, så før kommissæren selv har talt, tør ingen navngivne kilder udtale sig mere konkret.

De seneste uger har især avisen Financial Times været på færden af Vestagers nyeste store Google-træk. Og så sent som i mandags, under en tale i Amsterdam, udtrykte Vestager sine bange anelser for, at Google er på kant med konkurrencereglerne.

- Vores bekymring er, at ved at kræve, at telefonproducenter forudinstallerer en række Google-apps i stedet for at lade dem bestemme selv, har Google måske blokeret en af de vigtigste måder, nye apps kommer frem til forbrugere, sagde konkurrencekommissæren ifølge Ritzau.

Hun lagde ligeledes vægt på, at det også handler om, at innovatører skal have en fair chance for succes.

Google under luppen længe

Da Margrethe Vestager for præcis et år siden lancerede sin første store sag mod IT-giganten og dens dominerende position på markedet for søgemaskiner, meddelte hun samtidig, at kommissionen kiggede nærmere på styresystemet Android og dets brud på europæiske konkurrenceregler.

Nu ser det altså ud til, at Vestager er klar med dommen. Og efter alt at dømme klar til at starte endnu en magtkamp mod den kæmpestore IT-gigant.