Politik

Venstre til røde partier: Jeres angreb er skrækkeligt personfnidder

Allerede i sidste uge meddelte forsvarsministeren, at han tirsdag ikke kunne være til stede i Folketingssalen, fastslår V-ordfører.

Enhedslisten og Socialdemokraterne gør en vigtig debat om dansk krigsdeltagelse til et spørgsmål om personfnidder og puster dermed til vælgernes politikerlede.

Så kontant lyder kritikken fra Venstres forsvarsordfører Peter Juel Jensen (V), efter at de to oppositionspartier har revset forsvarsminister Peter Christensen (V) for ikke at være til stede i Folketinget tirsdag, hvor et flertal beslutter at sende danske soldater og kampfly i krig i Syrien og Irak.

- Jeg synes, det er pinligt. Jeg har aldrig før oplevet, at der ikke har været en forsvarsminister til stede, når Danmark er gået i krig, sagde Enhedslistens udenrigsordfører, Nikolaj Villumsen, tidligere på dagen til TV 2.

- Det er en kritik, der er under lavmålet, og det er skrækkeligt, at når vi sender danske soldater i krig, så er der danske partier, der vil vende det til noget personfnidder, lyder svaret fra Peter Juel Jensen.

Udvalget havde fået besked

I sidste uge meddelte Peter Christensen i et brev til Folketingets Forsvarsudvalg, at han tirsdag i denne uge skulle deltage i et møde med EU’s øvrige forsvarsministre i Luxembourg, og at det derfor i stedet ville være udenrigsminister Kristian Jensen (V), som deltog i den såkaldte andenbehandling af beslutningsforslaget om at sende danske soldater i krig.

- Jeg må sige, at jeg er noget forundret over kritikken, siger Peter Juel Jensen.

- For forsvarsministeren har jo allerede den 11. april gjort Forsvarsudvalget opmærksomme på, at han desværre ikke kan møde op, fordi han sidder til et EU-forsvarsministermøde. Jeg håber godt nok, at de to partier generelt er bedre til at læse de informationer, de får i udvalget, end de har været her. For ellers er demokratiet ilde stedt.

Men er det ikke helt grundlæggende vigtigt, at forsvarsministeren som forsvarets øverste chef er til stede, når beslutningen om at sende soldater i krig bliver taget?

- Jeg kender forsvarsministeren godt nok til at vide, at forsvarsministeren, hvis han havde haft mulighed for det, havde været til stede netop for at vise opbakning til de soldater, vi sender ud. Og jeg vil gerne sige, at igennem hele det her forløb har forsvarsministeren behandlet Folketinget utrolig godt, og vi har fået alle de informationer, der er blevet efterspurgt. Så jeg er ked af, at man slår politisk plat på noget, man allerede ved – nemlig at forsvarsministeren sidder til møde et andet sted, og har overdraget sagen til en anden minister.

Bredt flertal

Peter Juel Jensen spår, at Enhedslistens og Socialdemokraternes ageren kan være med til at skade befolkningens tillid til de folkevalgte.

- Indimellem bruger vi meget tid på Christiansborg på at snakke om politikerlede. Og når man går ud og mod bedre vidende kritiserer andre for være væk, så bidrager man altså netop til den politikerlede, fordi man ganske enkelt udstiller, at man ikke har styr på fakta.

Venstre, Konservative, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne samt Radikale har tilkendegivet, at de vil stemme for beslutningsforslaget, der betyder at Danmark sender syv F16-fly, specialstyrker samt et transportfly afsted for støtte op om den internationale koalition, der bekæmper terrororganisationen Islamisk Stat.

Enhedslisten, SF og Alternativet vil stemme imod.