Politik

Løkke i Ukraine: Danmark støtter jer mod russisk aggression

Løkkes vil sikre sig, at Ukraine målrettet gennemfører nye reformer, som kan bringe Ukraine tættere på EU.

Det bedste bolværk mod Ruslands aggressioner er et stærkt og fremgangsrigt Ukraine, mener statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Som den første regeringsleder mødtes han tirsdag med den nyvalgte premierminister, Volodimir Groisman, efter at have været i Polen mandag.

I Ukraine møder Løkke også landets præsident, Petro Porosjenko, som for nylig gentog ønsket om at fortsætte landets tilnærmelse til EU i form af associeringsaftalen mellem EU og den tidligere sovjetrepublik.

- Besøget i Ukraine i dag er historisk. Det er første gang, en dansk statsminister besøger Ukraine efter selvstændigheden. ‎Ukraine har brug for vores opbakning i forhold til konflikten med Rusland og det enorme behov for reformer.

- Derfor har jeg i dag forsikret både præsident Porosjenko og premierminister Groisman om, at Danmark fortsat vil hjælpe Ukraine med at gennemføre de nødvendige forandringer, skriver statsministeren i en skriftlig kommentar.

Ukraine skal gennemføre nye refomer

Lars Løkke Rasmussens formål med besøget er blandt andet at sikre sig, at Ukraine målrettet vil gennemføre nye reformer, som kan bringe Ukraine tættere på EU.

Til gengæld har Løkke forsikret de ukrainske ledere om, at Danmark fortsat vil støtte sanktioner mod Rusland, indtil Rusland respekterer fredsplanen - den såkaldte Minsk-aftale.

Baggrunden for besøget er todelt, da statsministeren har selskab af 30 danske virksomheder, som får mulighed for at tale med den nye premierminister.

Her kan de danske virksomheder påpege barrierer, der bør fjernes for at tiltrække danske investeringer.

- Ukraine rummer et kæmpe potentiale for danske virksomheder. Derfor har vi oprettet en investeringsfacilitet på 30 millioner kroner, der skal hjælpe danske virksomheder i gang i Ukraine, siger han.

Ukraine skal også selv hjælpe investeringerne på vej med et godt erhvervsklima, da danske virksomheder oplever udfordringer med blandt andet korruption, lyder det.

- Det bragte jeg op over for premierministeren og præsidenten i dag, og jeg er glad for, at de begge bekræftede, at bekæmpelse af korruption står højst på deres reformdagsorden, skriver Lars Løkke Rasmussen.