Politik

Forbyd hormonforstyrrende stoffer nu

BLOG: Vi skal ikke finde os i, at industrien fylder os med stoffer, der risikerer at gøre os og vores børn syge.

Tænk engang. I dag kan vi som forbrugere stå i vores lokale supermarked og fylde indkøbskurven med helt almindelig dagligvarer, som vi selvfølgelig ikke regner med gør os selv eller vores børn syge.

Men det risikerer de at gøre. For mange dagligvarer er fyldt med de såkaldte hormonforstyrrende stoffer, som er skadelige for især fostre og børn. Og tænk, at politikerne i høj grad trækker på skuldrene, og siger: Vi kan ikke gøre noget.

Og tænk, at argumentet er, at industrien bag produkterne siger, det bliver for dyrt for dem. Og at hele EU-systemet bakker dem op. Det kan og skal vi ikke finde os i.

De hormonforstyrrende er i alt fra tyggegummi og konservesdåser til skoletasker, kosmetik, fødevareemballage, tøj og meget mere. Som en række danske forskere advarer om, ser vi i disse år voldsomme forandringer i vores organismer: Piger, der går tidligere og tidligere i pubertet, og unge kvinder der går i overgangsalderen.

Tænk, at argumentet er, at industrien bag produkterne siger, det bliver for dyrt for dem. Og at hele EU-systemet bakker dem op. Det kan og skal vi ikke finde os i.

Maria Reumert Gjerding (EL), miljøordfører

S og DF vil vente på EU...

Hvert tiende drengebarn bliver født med misdannede kønsorganer. Danske mænds sædkvalitet ligger helt i bund sammenlignet med andre europæiske lande, og sammen med Norge har danske mænd den højeste forekomst af testikelkræft i verden.

Omkring hvert syvende par skal have hjælp til at få børn. Flere og flere bliver i løbet af deres liv ramt af brystkræft, testikelkræft eller andre kræftformer, der kan forbindes med at være udsat for de hormonforstyrrende stoffer.

Enhedslisten har i Folketinget foreslået et øjeblikkeligt forbud mod de skadelige stoffer. Desværre vil et flertal af Folketingets partier ikke støtte forbuddet.

Begrundelsen fra partier som Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne er, at vi skal vente på EU og i øvrigt skal passe på med at genere de virksomheder, der tjener på at sælge varer med skadelige stoffer i.

... men det nytter ikke

Der er ingen tvivl om, at det bedste ville være, hvis EU var med os, og stofferne var forbudt i hele Europa. Men det er en forfejlet strategi bare at vente på EU, for alt tyder på, at vi kommer til at vente meget, meget længe, hvis vi bare sidder med hænderne i skødet.

Den kemiske industri har i årevis haft succes med at blokere for effektiv regulering af hormonstoffer i EU. Derfor er det nærmest blevet sådan, at al tvivl om skadelige stoffer kommer industrien til gode i stedet for forbrugeren.

Og en række stoffer, der er under kraftig mistanke for at være yderst skadelige, har været tilladte i over 30 år.

Tvivlen skal komme os til gode

Vi bliver simpelthen nødt til at insistere på, at tvivlen skal komme os som forbrugere til gode. Det kan ikke passe, at vi skal vente årtier på at få stoffer, vi med stor sandsynlighed ved er skadelige, ud af vores dagligvarer.  

Og det nytter faktisk noget, når de enkelte lande går foran og presser på. For når enkelte lande, som bl.a. Danmark, går foran med nationale tiltag, har resultatet flere gange været regulering også på EU-niveau.

Det er derfor, vi i Enhedslisten bliver ved med at kæmpe for, at vi så hurtigt som muligt gennemfører forbud mod farlige kemiske stoffer i produkter i Danmark.