Politik

Pia Olsen Dyhr i kras kritik af Thorning

Thorning-Schmidt lod sig styre af Finansministeriet, lyder kritikken fra SF-formanden, der afviser, at partiet er i krise.

SF er stadig i gang med at genopbygge partiet efter nogle år, hvor vælgeropbakningen var tocifret - hvilket blev efterfulgt af et tumultarisk exit fra den daværende socialdemokratisk ledede regering.

Derfor er fremtidig regeringsdeltagelse ikke et aktuelt spørgsmål, fastslår partiformand Pia Olsen Dyhr i et længere interview med TV 2 på partiets landsmøde i Vingsted Centret ved Vejle.

- Med den situation vi står i nu er det ikke sandsynligt, at vi skal i regering efter næste valg, siger hun.

Mette Frederiksen udmærker sig

Fredag fastslog et af partiets unge håb, udlændinge- og undervisningsordfører Jacob Mark, at man ”selvfølgelig” skal stræbe efter regeringsmagten såfremt politikken er den rigtige.

Men det er en postgang for tidligt at gøre sig de overvejelser, lyder replikken fra Pia Olsen Dyhr, der er mere optaget af kommunal- og regionsvalget næste år end et folketingsvalg, der kan have længere udsigter.

Sådan er linjen, og "den kommer Jacob Mark også til at rette sig efter", siger hun. 

Men fortrøstningsfuld for fremtiden, det er Pia Olsen Dyhr dog. Den nuværende socialdemokratiske formand adskiller sig nemlig fra Helle Thorning-Schmidt på ét centralt punkt.

- Jeg synes, Mette Frederiksen har et politisk kompas.

Hvad med Helle Thorning-Schmidt – havde hun ikke det?

- Jeg synes, det siger selv.

Jeg synes Helle Thorning-Schmidts projekt var styret af Finansministeriets embedsfolk. Der var en nødvendighedens politik over det hele.

Pia Olsen Dyhr, formand for SF

Hvor ser du den store forskel på de to?

- Jeg synes, Helle Thorning-Schmidts projekt var styret af Finansministeriets embedsfolk. Der var en nødvendighedens politik over det hele. Der var ingen rød tråd eller rød politik, uddyber Pia Olsen Dyhr og roser efterfølgeren.

- Mette Frederiksen har gjort op med nødvendighedens politik og har været med i opgøret med kontanthjælpsloftet og omprioriteringsbidraget. Noget tøvende med det sidste, men de kom med.

'Det går bedre i SF'

Trods meningsmålinger, hvor spærregrænsen efterhånden ikke længere synes urealistisk langt væk, er Pia Olsen Dyhr også fuld af fortrøstning på partiets vegne - og ordet 'krise' tager hun ikke i sin mund. 

- Jeg synes faktisk vi er i en opadgående kurve. Der er ingen tvivl om at det valg var hårdt for os. Men vi er i gang med at udvikle politik, og vi kommer med bud på nogle af de udfordringer, folk oplever i deres hverdag, siger hun og nævner eksempelvis kampen mod skattesnyd, klimakrisen og en strammere udlændingepolitik.

- Det er den eneste måde, jeg tror SF kan komme videre på: Ved hele tiden at komme med ny politik og nye forslag, siger hun og erkender, at der ”ikke er nogen lette fix”.

- Vi har haft et troværdighedsproblem. Men det vi siger nu, det er også det, vi stiller forslag om i folketingssalen, og det er også det, vi går til forhandlinger om.

Pia Olsen Dyhr holdt tidligere lørdag sin tale til landsmødet. Den kan du se her.