Politik

Dyhr går imod islamisme: - Det er ikke kun få tossede imamer

SF-formanden tordnede mod banker, regeringen, de øvrige borgerlige partier og radikale islamister i sin landsmødetale.

Nok er SFs formand Pia Olsen Dyhr en travl kvinde. Men slet ikke nær så travl som forretningskvinden Vianca Scott.

Gennem mange år bestred hun hundredevis af direktør- og bestyrelsesposter for selskaber, der havde hjemme i skattely-landene Panama og Luxembourg. Og selv efter sin død fortsætter Vianca Scott med at være direktør.

Ifølge Pia Olsen Dyhr overgår virkeligheden fantasien, når det kommer til kreativiteten i skattely-konstruktionerne. Og dem tordnede SF-formanden mod i sin tale til partiets landsmøde i Vingsted Centret ved Vejle lørdag.

- Vi oplever banker, som under eksotiske himmelstrøg enten er særdeles kreative eller direkte bryder loven. Banker, som herhjemme har modtaget ikke en, ikke to, ikke tre men adskillige store bankpakker. Banker, som laver lukrative forretninger med staten og kommunerne. Samtidig med at de med den anden hånd er med til at underminere vores velfærd og fællesskab, lød det fra Pia Olsen Dyhr, da hun mødte medlemmerne første gang siden valget sidste år, hvor partiet blev halveret i Folketinget.

Men det var der ikke et eneste ord om i talen. I stedet fik medlemmerne en tale, der vel bedst kan beskrives som SF classic. 

- Ellers kommer vi efter jer!

SF-formanden betonede, at skattesnyd er noget af det allermest skadelige for vores samfund.

- Ikke kun fordi masser af penge, der kunne være brugt til flere sygeplejersker, bedre hjemmepleje, eller vores børns skoler, går tabt. Heller ikke fordi det er hamrende uretfærdigt, at de mest velhavende finder en VIP-kø uden om kasseapparatet. Men også fordi det underminerer solidariteten og fælleskabet i vores samfund.

SF-formanden efterlyste, at politikerne på Christiansborg påtager sig et ansvar.

Lad mig sige det helt klart og så tydeligt, at det trænger ind i selv det mest armerede bank-bestyrelseslokale: Vi hverken vil eller skal acceptere, at vores skattekroner går til at bygge skattely.

Pia Olsen Dyhr, SF-formand

- Lad mig sige det helt klart og så tydeligt, at det trænger ind i selv det mest armerede bank-bestyrelseslokale: Vi hverken vil eller skal acceptere, at vores skattekroner går til at bygge skattely. Så kære banker: Opfør jer ordenligt! Ellers kommer vi efter jer. Ellers vil vi ikke lave forretninger med jer, sagde hun og høstede et pænt bifald fra de 400 landsmødedeltagere.

Ros til Claus Hjort

Partiet har i denne uge fremlagt et udspil til hvordan man kan bekæmpe skattesnyd mere effektivt. Det kan ikke løses med et snuptag, erkender Pia Olsen Dyhr, men:

- Først og fremmest er det et politisk valg. Og helt ærligt: Bare at lade stå til – det er også et valg, sagde Pia Olsen Dyhr.

Også regeringen fik en bredside fra SF-formanden. Den er nemlig ved at underminere arbejdsmarkedet, mener hun.

Hvis man har spist fastfood, fået bragt noget ud, købt grøntsager, fået gjort rent eller været ude at flyve, har færre og færre medarbejdere, som har leveret den pågældende service været ansat på overenskomstmæssige vilkår.

- Claus Hjort skal roses for at han ærligt for år tilbage afslørede, at han ønskede tyske lønninger. Han skal til gengæld ikke roses for det arbejdsmarked, vi nu ser. Og det ville også være befriende, hvis Hjort og sådan set også Løkke strakte ærligheden lidt længere, sagde Pia Olsen Dyhr og fortsatte:

- Hvis de indrømmede, at dagpengeforringelserne og det såkaldte moderne kontanthjælpsloft – og før det slagtningen af efterlønnen – er våben i deres kamp for et arbejdsmarked, som det vi ser udkrystallisere sig i disse år. Med lavere løn. Med mere utryghed.

- Vi har været blinde

Utrygheden råder også i landets etniske miljøer, når unge vil bryde ud af den undertrykkelse og tvang, de udsættes for. Her manede Pia Olsen Dyhr til selvransagelse.

- Der har været en tendens på venstrefløjen til at ignorere undertrykkelse, hvis den var begrundet i religion eller kultur. Det er så forkert. Vi skal aldrig acceptere nogen former for undertrykkelse. Aldrig. For mig er og skal det være selve DNA’et for venstrefløjen. Vi skal sætte mennesker fri. Ikke se igennem fingre med undertrykkelse. Uanset hvor, sagde hun.

Her var TV 2-dokumentaren Moskeerne bag sløret en øjenåbner, pointerede hun.

Ikke blot tossede imamer

- Det vi ser med skjult kamera kan desværre ikke isoleres til nogle få tossede imamer. Det er desværre holdninger, som trives og lever i bedste velgående i nogle miljøer. Lad os lige forholde os til fakta. Vi har miljøer og områder i Danmark, hvor kvindeundertrykkelse, parallelle retssystemer og normer eksisterer. Og der er sågar helt ekstreme miljøer, hvor apati, had til det danske samfund og planer om terror og hellig krig opstår.

Kombinationen af truslen fra radikal islam, massive flygtningestrømme og en fejlslagen integration i SFs formandens optik en ”giftig coktail”, som blandt andet skal løses ved at få styr på EUs ydre grænser, men også med en Marshall-plan for Nordafrika og Mellemøsten.

- Det lyder ikke helt gratis. Korrekt, men for omkostningerne ved Irak- og Afghanistankrigene kunne man have lavet solid og omfattende Marshall-plan for Mellemøsten og Afrika. Det havde været en bedre investering, sagde hun med slet skjult adresse til VKO-flertallet i 2000’erne.

DF må være glade for, at der snart er OL. For de vil uden meget tvivl vinde guld i disciplinen at løbe fra alt.

Pia Olsen Dyhr, SF-formand

Også regeringens parlamentatiske grundlag fik en med grovfilen: 

- LA er holdt op med at true med at vælte regeringen. Nu truer de i stedet med at være med i regeringen. Jeg ved snart ikke hvad der er værst. Og DF. Ja, de må være glade for, at der snart er OL. For de vil uden meget tvivl vinde guld i disciplinen at løbe fra alt. Først på dagpengene, så boligydelserne til pensionister og så de fattige familier på kontanthjælp, sagde hun. 

Orwell ville være stolt

Pia Olsen Dyhr rundede sin 45 minutter lange tale af med en status over de ni måneder med den siddende borgerlige regering. Den har ladet sig inspirere ganske meget af den britiske forfatter George Orwell, der i sin roman ’1984’ lancerede nysprog, som skulle eliminere andre måder at tænke på. SF-formanden mener han må smile fra sin grav, hvis han kunne høre regeringens sprogbrug.

- Om-pri-o-ri-te-rings-bidrag. Moderne kontanthjælpsloft. Men også de mere kreative: Kornfede uddannelser. Og den helt sjove: Miljøminister, sagde hun til stort grin fra salen.

SFs landsmøde fortsætter lørdag og søndag.